Γεωπόνοι: «Ναι» στα φρούτα και λαχανικά σε αστικούς χώρους, «όχι» στο γκαζόν

Για τις προοπτικές των αστικών καλλιεργειών, την επίδραση της ρύπανσης των πόλεων και το κατά πόσο ασφαλή προς βρώση είναι τα φρούτα, λαχανικά, μυρωδικά και λοιπά φυτά που μεγαλώνουν στις πόλεις, το ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε με τέσσερις ειδικούς στις αστικές καλλιέργειες, τους καθηγητές στη Γεωπονική Σχολή Αθήνας Γεράσιμο Αράπη, (Εργαστήριο Οικολογίας και Προστασίας Περιβάλλοντος), τον Πέτρο Ρούσσο, (Εργαστήριο Δενδροκομίας), τον Ιωάννη Μάσσα, (Περιβαλλοντική Εδαφολογία) και τον γεωπόνο- αρχιτέκτονα Τοπίου και πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου «Γεωπόνοι του Κόσμου»,Σταμάτη Σεκλιζιώτη. Και οι τέσσερις λένε «ναι» στις αστικές καλλιέργειες.

«Υπάρχει η δυνατότητα, όπου υφίστανται ελεύθεροι χώροι, δημόσιοι ή ιδιωτικοί, σε πάρκα, πεζοδρόμια, παιδικές χαρές, σχολεία, νοσοκομεία, στρατόπεδα, ταράτσες, ή μεμονωμένα σε γωνίες των δρόμων, με κατάλληλο σχεδιασμό να παράγουμε υγιή και θρεπτικά φυτά», αναφέρει ο κ. Αράπης. Αντίστοιχα, στα μπαλκόνια και σε ακάλυπτους χώρους πολυκατοικιών μπορούμε να μεγαλώσουμε σε γλάστρες φρούτα, λαχανικά, βότανα και να τα τρώμε.

Σήμερα, οι ανοιχτοί χώροι ή καταλήγουν στην εύκολη και δαπανηρή κάλυψη με το γνωστό «υδροβόρο γκαζόν», ή σε αναπλάσεις με τσιμέντο, άσφαλτο, πλακόστρωτα, μέταλλα, τούβλα, μάρμαρα και όλα τα σκληρά υλικά που απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία στη διάρκεια της ημέρας και την εκπέμπουν τη νύκτα κάνοντας μαρτύριο τη ζωή στην πόλη το καλοκαίρι, υποστηρίζει ο κ. Σεκλιτζιώτης.

Ειδήσεις για οπωρώνες ή ακόμα και λαχανόκηπους στις πόλεις τα τελευταία χρόνια ακούμε ολοένα και πιο συχνά. Στα Χανιά, το Λουτράκι, την Τρίπολη, την Καλαμάτα, το Αγρίνιο, τα Γιάννενα, τη Λάρισα, την Αλεξανδρούπολη, τη Δράμα, την Έδεσσα, τη Βέροια, τη Θεσσαλονίκη, τη Θέρμη, τον Άγιο Δημήτριο Αττικής, την Εκάλη, το Μαρούσι, και σε διάφορα μέρη στην Ελλάδα, δήμοι ή ομάδες πολιτών πήραν την πρωτοβουλία και αξιοποίησαν ανοιχτούς χώρους, ακόμα και σε σχολεία και πρώην στρατόπεδα, καλλιεργώντας οπωροφόρα δέντρα, αμπελώνες και λαχανικά. Άλλοι δήμοι εκμεταλλεύονται τα ήδη υπάρχοντα δέντρα, όπως στη Γλυφάδα, τις ελιές, παράγοντας λάδι και στο Νέο Ηράκλειο τις νεραντζιές, οι οποίες μπολιάστηκαν για να δώσουν λεμόνια.

Η πρακτική αυτή δεν είναι καινούργια. Τα παλιότερα χρόνια, το κέντρο και τα προάστια της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων, είχαν σπίτια με κήπους, όπου ευδοκιμούσαν οπωροφόρα δέντρα, ενώ άλλα βρίσκονταν διάσπαρτα στους δρόμους. Ήταν πολύ φυσικό και συνηθισμένο ο κόσμος να κόβει και να τρώει σύκα, πορτοκάλια, μούρα, να μαζεύει ελιές, χαρούπια κλπ. Πιο συστηματικά η αστική καλλιέργεια ξεκίνησε στην Ευρώπη και μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ προς το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, εξαιτίας της έλλειψης αγροτικών προϊόντων. Από τότε μέχρι σήμερα, είτε λόγω ανάγκης, είτε επιλογής, ή και των δυο, αναπτύχθηκε η αστική γεωργία.

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...