Για το ελληνικό χρέος συζητά σήμερα το Ευρωκοινοβούλιο

Με την Ελλάδα και το ζήτημα του ελληνικού χρέους θα ασχοληθεί σήμερα η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνέρχεται στις 4 το απόγευμα με θέμα «Η μακροοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ο αντίκτυπός τους, καθώς και προοπτικές για μελλοντικές διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του Προγράμματος».

Την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκπροσωπήσει στη συζήτηση ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, ενώ ο αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε σχετικά: «Μετά από επτά χρόνια σκληρής λιτότητας και τεράστιας ύφεσης, η Ελλάδα χρειάζεται επιτέλους ανάπτυξη και σταθερό  μακροοικονομικό περιβάλλον. Είναι καιρός να εγκαταλειφθούν τα νεοφιλελεύθερα μέτρα λιτότητας και να ενισχυθούν μέτρα ανάπτυξης της οικονομίας, δημιουργίας θέσεων εργασίας και ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους».

Ο κύριος Παπαδημούλης έκανε λόγο για δογματική εμμονή του Β. Σόιμπλε, η οποία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, στη μονομερή λιτότητα και στην παραπομπή της ελάφρυνησης του χρέους στις καλένδες και κατέληξε: «Διεκδικούμε την ολοκλήρωση της συζήτησης σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους και την εξειδίκευση όσων αποφάσισε το Eurogroup τον Μάιο του 2016 μέχρι το τέλος του έτους».

Για τη σημερινή συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο πήρε θέση και η ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, η οποία με ανακοίνωσή της τονίζει πως ύστερα από πολλά χρόνια κρίσης και βαθιάς ύφεσης, η Ελλάδα επανακάμπτει με μεταρρυθμίσεις που η ΕΕ οφείλει να στηρίξει. Τονίζεται ωστόσο στην ίδια ανακοίνωση πως «η κατάσταση των δημόσιων οικονομικών της χώρας παραμένει αβέβαιη και δύσκολη για δεκαετίες» και για το λόγο αυτό οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές κρίνουν πως επείγει η λήψη συγκεκριμένων μέτρων για τη βιωσιμότητα του χρέους και ζητούν το συντομότερο δυνατό συμφωνία στα μέτρα για το χρέος.