Για ένα καλύτερο δημόσιο σχολείο διαδήλωσαν δάσκαλοι και καθηγητές (video)

Για να υπερασπιστούν το δημόσιο σχολείο που πλήττεται λόγω κρίσης και αντιεκπαιδευτικών μέτρων διαδήλωσαν το απόγευμα στο Άγαλμα Βενιζέλου δάσκαλοι και καθηγητές. Η κινητοποίηση των πέντε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και των συλλόγων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εντάσσεται στο πλαίσιο της εβδομάδας δράσης που έχουν κηρύξει οι δύο Ομοσπονδίες τους, η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ. Εκτός από τα κενά που υπάρχουν ακόμα στα σχολεία και την υποχρηματοδότηση των σχολικών μονάδων, στο στόχαστρο των εκπαιδευτικών μπαίνουν το πόρισμα Λιάκου για τη μέση εκπαίδευση και την εισαγωγή στα ΑΕΙ αλλά και η σύνδεση των διορισμών με την αξιολόγηση, που, όπως φαίνεται, αποτελεί αίτημα των Θεσμών.

«Με όλα αυτά τα μέτρα και τις εγκυκλίους, που στάλθηκαν το περασμένο διάστημα από το υπουργείο Παιδείας και είχαν σκοπό να συρρικνώσουν το εκπαιδευτικό προσωπικό, δημιουργήθηκε πλεονάζον προσωπικό. Μόνο στη δυτική Θεσσαλονίκη αυτό φτάνει τα 200 άτομα, τα οποία στέλνονται από σχολείο σε σχολείο, ακόμα και σε ΙΕΚ που παλιότερα πήγαιναν μόνο εκπαιδευτικοί τεχνικής εκπαίδευσης. Για να το καταφέρουν αυτό βάζουν ακόμα και φιλολόγους να κάνουν θρησκευτικά. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης των μετακινήσεων καθηγητών και των αλλαγών, στο σχολείο μου δεν έχουμε ακόμα σταθερό ωρολόγιο πρόγραμμα», δήλωσε στη DailyThess ο πρόεδρος της Γ’ ΕΛΜΕ-Θ, Γιάννης Λαθήρας, σχολιάζοντας ότι το άριστα 20 που έδωσε ο πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας για την καλή έναρξη της σχολικής χρονιάς είχε δοθεί από τους Θεσμούς.

Για το ίδιο θέμα, ο γενικός γραμματέας του β’ συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης, Θανάσης Αγαπητός σημείωσε: «Πολύ εύκολα ο κ. Φίλης εξήγγειλε 15.000-20.000 διορισμούς στην παιδεία αλλά όλοι αυτοί οι διορισμοί πάρθηκαν πίσω, αφού οι όποιες ‘προσλήψεις’ θα περάσουν από το δρόμο της αξιολόγησης και των απολύσεων!».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τη στιγμή μόνο στα σχολεία ειδικής αγωγής της Ανατολικής Θεσσαλονίκης υπάρχουν εγκεκριμένες 230 πιστώσεις για Παράλληλη στήριξη, ωστόσο, έχουν δοθεί μόνο 63. Στη δυτική Θεσσαλονίκη έχουν καταγραφεί 33 κενά δασκάλων σε τμήματα γενικής αγωγής ενώ σε αρκετές περιοχές της πόλης, π.χ. Εύοσμο και Πυλαία, υπάρχουν υπεράριθμα τμήματα με πάνω από 25 μαθητές ανά τάξη.

Σε ό,τι αφορά την υποχρηματοδότηση των σχολικών μονάδων, ο κ. Αγαπητός υποστήριξε πως για πολλά πλέον πράγματα –ακόμα και για χαρτί υγείας και γραφική ύλη- αναγκάζονται οι γονείς να βάλουν το χέρι στη τσέπη. «Η υποχρηματοδότηση των σχολείων είναι μεγάλη με ευθύνη της κεντρικής εξουσίας αλλά και των ίδιων των δήμων, ιδιαίτερα του δήμου Θεσσαλονίκης, που δείχνει απαξίωση. Ακόμα και σε 12θεσια σχολεία ο δήμος Θεσσαλονίκης έδωσε στην αρχή της σχολικής χρονιάς 500 ευρώ. Από αυτά τα 150 ευρώ δόθηκαν για απεντόμωση και τα υπόλοιπα πρέπει να καλύψουν όλες τις άλλες ανάγκες», ανέφερε.

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...