Για την προστασία της πρώτης κατοικίας συζήτησαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Την ανάγκη να προστατευτεί η πρώτη κατοικία που, όπως ανέφερε, σε πολλές περιπτώσεις είναι και η μόνη κατοικία, υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας στο σημερινό περιφερειακό συμβούλιο. Χαιρέτισε, μάλιστα, την πρωτοβουλία της επικεφαλής της παράταξης «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα», Δέσποινας Χαραλαμπίδου να φέρει το θέμα στο συμβούλιο.

«Προστασία της πρώτης κατοικίας είναι προστασία της ίδιας της κοινωνικής συνοχής και της οικονομίας της χώρας» τόνισε –σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ- ο περιφερειάρχης και επικαλούμενος, όπως είπε, δεδομένα που έχουν δημοσιοποιηθεί από την ΕΛΣΤΑΤ έκανε λόγο για περαιτέρω συρρίκνωση της οικοδομικής δραστηριότητας κατά 30% και περαιτέρω μείωση αυτή τη χρονιά στις τιμές των ακινήτων κατά 40%. «Αν συνεχιστούν αυτοί οι μαζικοί πλειστηριασμοί θα υπάρξει περαιτέρω πίεση στην οικοδομική δραστηριότητα που θα επηρεάσει αρνητικά και το ΑΕΠ της χώρας. Επιπλέον οι τιμές θα πιεστούν ακόμη περισσότερο, οι περιουσίες και η αξία περιουσιών θα συρρικνωθεί κι άλλο, ακόμη και οι ίδιες οι τράπεζες θα έχουν σημαντική επιδείνωση στα χαρτοφυλάκιά τους» πρόσθεσε και σημείωσε ότι πρέπει να προστατευτούν οι οφειλέτες που δεν μπορούν να πληρώσουν.

Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Γιάννης Ιωαννίδης σημείωσε ότι πρέπει «να πολεμήσουμε όλοι για να μην χάσει την πρώτη κατοικία οποιοσδήποτε συνάνθρωπός μας».

Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου από τη «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα» κάλεσε το Περιφερειακό Συμβούλιο να λάβει απόφαση μέσω της οποίας θα «ζητά να αποσυρθεί από την κυβέρνηση ή να παγώσει ο νόμος που επιτρέπει τους πλειστηριασμούς των σπιτιών και να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία που να περιλαμβάνει το ακατάσχετο της πρώτης κατοικίας».

Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου ο κ. Τζιτζικώστας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ζήτησε από το δήμο Θεσσαλονίκης να φτιάξει τα πεζοδρόμια έξω από το νέο περιφερειακό μέγαρο.