Γιάννης Ιωαννίδης: Ο Γολγοθάς του νέου ιού και η Ανάσταση της κοινωνίας

Η Εβδομάδα των Παθών και η Ανάσταση, που συμπυκνώνει την πεμπτουσία της πίστης μας, βρίσκει τη χώρα και το λαό μας, στο επίκεντρο μιας μεγάλης δοκιμασίας εθνικής, υγειονομικής, οικονομικής και κοινωνικής. Πρόκληση για τις αντοχές του καθένα αλλά κυρίως τις συλλογικές.

Στον Έβρο και τα νησιά μας, η Ελλάδα κρατάει την ευρωπαϊκή άμυνα. Αναχαιτίζει το διαρκές εναλλασσόμενο σχέδιο αποσταθεροποίησης της ίδιας και της Ευρώπης.

Ταυτόχρονα, μαζί με όλη την παγκόσμια κοινότητα, βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο αντιμετώπισης της φονικής  πανδημίας. Δοκιμαζόμαστε όλοι, διανύουμε μαζί, ο καθένας με τον τρόπο του, την προσωπική και συλλογική πορεία προς τη συμβολική και ουσιαστική Ανάσταση.

Οι άμυνες σε όλα τα μέτωπα δοκιμάζονται και αντέχουν. Το αποδείξαμε άλλοτε και πρόσφατα, τη δεκαετία της  οικονομικής κρίσης, ότι μπορούμε, θέλουμε και μάθαμε να ξεπερνάμε τις πιο αντίξοες καταστάσεις.

Έχουμε διαμορφώσει πλέον νέο κοινωνικό συλλογικό ήθος στις αντιδράσεις μας, με ομόθυμη προσήλωση στον κοινό σκοπό προστασίας της ανθρώπινης ζωής και της πατρίδας.

Όμως καθημερινά γίνονται φανερές οι παρενέργειες στην οικονομία. Είναι το ζήτημα της επόμενης μέρας, που πρέπει να μας βρει έτοιμους από τώρα.

Στην κατεύθυνση αυτή επεξεργαζόμαστε πρωτοβουλίες στήριξης της τοπικής οικονομίας, επιχειρήσεων και επαγγελματιών σε συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς τους.

Η επανεκκίνηση της οικονομίας θα είναι λιγότερο δύσκολη, με την κοινωνία ενωμένη, με δίκαιη  κατανομή των επιπτώσεων, διάθεση συνεννόησης και πνεύμα αλληλεγγύης. Η κοινωνία έχει δείξει ότι θέλει και μπορεί να κάνει πράξη την υπέρβαση.

Η τοπική αυτοδιοίκηση αποδεικνύει ξανά ότι βρίσκεται δίπλα στον πολίτη στις πιο μεγάλες δοκιμασίες, όπως και στην περίοδο της οικονομικής κρίσης. Ανταποκρίνεται στο ρόλο στυλοβάτη της τοπικής κοινωνίας ξεπερνώντας τις όποιες ελλείψεις σε μέσα, πόρους και προσωπικό.

Ως Δήμος Δέλτα, στην ευάλωτη και υποβαθμισμένη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, είμαστε παρόντες από την αρχή, με απολυμάνσεις όλων των χώρων εντός και εκτός ευθύνης μας.

Παρά τη δυσκολία να φιλοξενούμε όλες τις δυνατές ιδιαιτερότητες (Κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, Ρομά, Βιομηχανικές Ζώνες –τυπικές & άτυπες, πλημμυρικά φαινόμενα κοκ). Παρεμβαίνουμε με κάθε είδους πρωτοβουλίες σε όλα τα πεδίαπου υπάρχει κοινωνική ανάγκη (Βοήθεια στο Σπίτι, στήριξη με διανομή τροφίμων, παροχή μέσων προστασίας και οδηγίες, ψυχοκοινωνική υποστήριξη κοκ) , χωρίς να παραμελούμε όλα τα «κλασσικά» καθήκοντα όπως η καθαριότητα, με όλο τον διαθέσιμο δημοτικό μηχανισμό.

Προτεραιότητα να μην τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, να στηριχθούν κατ’ οίκον οι πιο ευπαθείς, να μην νιώσει κανείς δημότης ή κάτοικος εγκαταλελειμμένος, ανασφαλής, μόνος.
Συμπορευόμαστε με όλους τους πολίτες του δήμου μας, στη μάχη προάσπισης της ατομικής και συλλογικής προστασίας της υγείας. Η εξέλιξη εξαρτάται από όλους μας.

Μένουμε σπίτι για να μην επιτρέψουμε την επέκταση του ιού, για να στηρίξουμε όλους αυτούς εμφανείς ή αφανείς εργαζόμενους, που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή με κίνδυνο της ζωής τους.

Σε αυτόν τον αγώνα είμαστε όλοι μαζί, σε μια ιδιότυπη ταχύρρυθμη εκπαίδευση εξ΄αποστάσεως. «Ξανασυναντιόμαστε» με τον εαυτό μας, ξαναγνωριζόμαστε μεταξύ μας, σε συνθήκες αυτοπεριορισμού.

Όλοι μαζί θα επανέλθουμε στο δρόμο της επανεκκίνησης της ζωής σε όλες τις πτυχές της, με τηνκοινωνία όρθια, την αλληλεγγύη να μας συνέχει, τη δημοκρατία εν λειτουργία παρούσα.

Παίρνουμε ξανά τη ζωή στα χέρια μας, μένουμε σπίτι, βοηθάμε τον συνάνθρωπο. Τον τελευταίο λόγο δεν έχει ο θάνατος, αλλά η Ζωή, όπως αποτυπώνεται στο αναστάσιμο απολυτίκιο με μοναδικό και ανεπανάληπτο τρόπο,  «θανάτω θάνατον πατήσας».

Τότε είναι η στιγμή που θα βιώσουμε τη δικαίωση στην αναρώτηση που θέτει ο  στίχος του ποιητή  Τ. Λειβαδίτη, «που είναι λοιπόν ένα χαμόγελο να μας βεβαιώσει πως υπάρχουμε…». Είναι εδώ, στο πρόσωπο μας, στα χέρια μας είναι να το χαρίσουμε ο ένας στον άλλο, με την Ανάσταση μας… ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ.

*Ο Γιάννης Ιωαννίδης είναι Δήμαρχος Δέλτα