Γιατί τα παιδιά δεν πρέπει να κάθονται σε θέση “W”

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Πολλά παιδιά όταν κάθονται να παίξουν στο πάτωμα με τα παιχνίδια τους κάθονται σε θέση W, καθώς πρόκειται για μια άνετη θέση.

H θέση W σχηματίζεται όταν τα παιδιά κάθονται στο πάτωμα με τα πόδια τους ανοιχτά δεξιά και αριστερά.

Τα περισσότερα παιδιά κάθονται έτσι καθώς στηρίζονται καλύτερα και δεν κουράζονται. Πολλά παιδιά όταν κάθονται να παίξουν στο πάτωμα με τα παζλ και τα αυτοκινητάκια τους παίρνουν αυτή τη συγκεκριμένη θέση, καθώς πρόκειται για μια πολύ άνετη στάση σώματος.

Δεδομένου ότι αυτό είναι ένα συχνό φαινόμενο των παιδιών, μπορεί κάποιοι γονείς να μην γνωρίζουν ότι επιδρά αρνητικά στην υγεία τους.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι μια τέτοια στάση των ποδιών δεν είναι καθόλου σωστή για τα παιδιά και οι γονείς δεν πρέπει να τα αφήνουν να κάθονται έτσι. Οσο περισσότερο χρόνο κάθεται ένα παιδί σε θέση W, ενδέχεται να υπάρξει καθυστέρηση στην ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων του.

H συγκεκριμένη θέση καθίσματος προκαλεί σφίξιμο των μυών, ιδιαίτερα στα πόδια και τους γοφούς, ενώ παράλληλα επιβαρύνει τα γόνατα και τους αστραγάλους.

Η θέση W είναι ασφαλής μόνο όταν τα παιδιά την χρησιμοποιούν για λίγα μόνο λεπτά ή όταν προσπαθούν να έρθουν σε καθιστή θέση από το μπουσούλημα.

Πηγή: bovary.gr