Γιορτάζουν τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα, με το κόμμα του…. σε κώμα

Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε σαν σήμερα 5 Φεβρουαρίου, πριν απο 100 χρόνια, δηλαδή το 1919. Ο ιστορικός ηγέτης του σοσιαλιστικού χώρου στην Ελλάδα και ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, άφησε την σφραγίδα του στα πολιτικά πράγματα της χώρας και με τις επιλογές του καθόρισε την πορεία της.

Πολλοί τον θεωρούν μεγάλο εθνικό ηγέτη που μεταρρύθμισε την χώρα, παγίωσε τη δημοκρατία και προστάτεψε το λαό. “Η Ελλάδα στους Έλληνες”, ήταν ένα από τα κορυφαία συνθήματα του ΠΑΣΟΚ που ίδρυσε την 3η Σεπτεμβρίου του 1974 και το οποίο σύμφωνα με ένα άλλο σύνθημα, “ιδρύθηκε να υπηρετεί την πατρίδα και το λαό”.

Σήμερα έχουν προγραμματισθεί δύο μεγάλες εκδηλώσεις για να τιμηθεί η μνήμη του. Η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιείται στη Χίο τόπο γέννησης του Ανδρέα Παπανδρέου, με ομιλήτρια τη Φώφη Γεννηματά και η δεύτερη στην Πάτρα με ομιλητή τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο τίτλος των δύο παράλληλων εκδηλώσεων είναι «Ανδρέας Παπανδρέου – 100 χρόνια, ο αγώνας για μια Ελλάδα με ανοιχτούς ορίζοντες».

Όμως το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου σήμερα δεν υπάρχει. Η Φώφη Γεννηματά θα μιλήσει για τον Ανδρέα στην Χίο ως επικεφαλής του “Κινήματος Αλλαγής” και ο γιος του στην Πάτρα, ως πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ, ενός κόμματος παραλλαγή του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα η μεγάλη εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ έχει μετακινηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ και τα κατάλοιπα του, δηλαδή τα στελέχη που συγκρότησαν την “Ελιά”, τη “Δημοκρατική Συμπαράταξη” και τώρα το ΚΙΝΑΛ, δείχνουν να μη κατανοούν τι πραγματικά έχει συμβεί ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Δεν μπορούν να αποδεχτούν ότι οι μη προνομιούχοι, τα λαϊκά στρώματα που ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ, δεν επικροτούν τη δεξιά μετάλλαξη και τη πολιτική ταύτιση και συνεργασία με την ΝΔ.

Σε ποιόν ανήκει σήμερα ο Ανδρέας; Στους επιγόνους του, που ζητούν την στρατηγική ήττα της αριστεράς ή στους πολίτες και στο λαό που απορρίπτουν το νεοφιλελεύθερο μοντέλο της κατάργησης της δημόσιας υγείας και περίθαλψης και του μαύρου της ΕΡΤ;

Στη Θεσσαλονίκη δεν έγινε κάποια εκδήλωση. “Πως γιορτάζετε τα 100 χρόνια του Ανδρέα” ρωτήσαμε ένα μέλος του ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ. “Μέσω facebook” ήταν η απάντηση. Τι να έλεγε σήμερα για την κατάσταση, ….αυτός ο άνθρωπος αυτός, που ήταν τόσο δυνατός”….

Φ.Δ.