Η γήρανση του εγκεφάλου ίσως ξεκινά νωρίτερα απ’ ό,τι πιστεύουμε

Φυσικοί ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο διερεύνησης των εγκεφαλικών λειτουργιών, ανοίγοντας τον δρόμο σε νέα διαγνωστικά μοντέλα για νευροεκφυλιστικές και παθήσεις που σχετίζονται με τη γήρανση.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports, η νέα αυτή μη επεμβατική τεχνική μπορεί πιθανόν να χρησιμοποιηθεί για κάθε διάγνωση που σχετίζεται με καρδιαγγειακές και μεταβολικές παθήσεις που επηρεάζουν και τον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λανκαστερ στη Μ. Βρετανία και του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Γκντανσκ στην Πολωνία, αποκρυπτογράφησαν τις ταλαντώσεις στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό.

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν πρώτα μια συσκευή για την καταγραφή του ημιδιαφανούς αυτού υγρού με τη βοήθεια ειδικών από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Γκντανσκ, ενώ οι μετρήσεις στους εγκεφάλους υγιών ατόμων έγινε από ομάδα ειδικών του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Γκντανσκ και του Πανεπιστημίου της Ρετζίνα, στον Καναδά.

Έτσι κατάφεραν να αποδείξουν ότι η κυκλοφορία του εγκεφαλονωτιαίου υγρού σε όλο τον εγκέφαλο έχει διακυμάνσεις και αυτές είναι αργές αλλά αλληλοσυνδεόμενες με τον ρυθμό της αναπνοής και του καρδιακού παλμού.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι μερικές από τις ταλαντώσεις του εγκεφαλονωτιαίου υγρού σχετίζονται με την αρτηριακή πίεση του αίματος, αλλά γενικά ειναι βραδύτερες και σε χαμηλότερες συχνότητες, που όπως έχει διαπιστωθεί από άλλες μελέτες σχετίζονται με τις ταλαντώσεις στην αγγειακή κίνηση και την οξυγόνωση του αίματος.

Προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν μια μείωση στη συνοχή μεταξύ των ταλαντώσεων αυτών στα άτομα άνω των 25 ετών, γεγονός που σημαίνει ότι η γήρανση του εγκεφάλου μπορεί να ξεκινά νωρίτερα από το αναμενόμενο.

«Συνδυάζοντας την τεχνική αυτή με τη μη καταγραφή των διακυμάνσεων που αντιστοιχούν στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό και τις εξελιγμένες μεθόδους μας για να αναλύσουμε τις ταλαντώσεις που δεν είναι ωρολογιακού ρυθμού αλλά μάλλον ποικίλουν χρονικά πέριξ των φυσικών τους τιμών, έχουμε φτάσει σε μια ενδιαφέρουσα και μη επεμβατική μέθοδο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μελετήσουν τη γήρανση και αλλαγές που οφείλονται στην νευροεκφυλιστική γήρανση του εγκεφάλου που μπορεί να ξεκινήσουν νωρίτερα απ’ ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα», εξηγεί η καθηγήτρια Ανέτα Στεφανόβσκα από το Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, που μελετά τα τελευταία 20 χρόνια την φύση των βιολογικών διακυμάνσεων.

health.in.gr
Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...