Γκουτέρες: Σχηματισμό κυβέρνησης το ταχύτερο στο Ιράκ

Την ελπίδα ότι θα προχωρήσει με «ταχύ» ρυθμό η διαδικασία σχηματισμού «μιας κυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς» στο Ιράκ, με την «τήρηση του χρονοδιαγράμματος που προβλέπει το Σύνταγμα», εξέφρασε την Τετάρτη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, μετά την ανάθεση της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης στον ανεξάρτητο πολιτικό Άντελ Άμπντελ Μάχντι.

Σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του, ο επικεφαλής του ΟΗΕ «συνεχάρη» παράλληλα τον Μπαρχάμ Σάλεχ για την εκλογή του στο αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας του Ιράκ.

«Ο γενικός γραμματέας ελπίζει ότι η εκλογή του προέδρου θα ανοίξει τον δρόμο για τον ταχύ σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς», σημειώνεται στο κείμενο.

Η διαδικασία σχηματισμού της νέας κυβέρνησης όμως αναγγέλλεται δύσκολη, καθώς διάφορες πολιτικές συμμαχίες διεκδικούν την πρωτοκαθεδρία, ενώ η πολιτική ισχύς στο ιρακινό κοινοβούλιο είναι κατακερματισμένη.

Μέχρι τώρα στο Ιράκ συνηθιζόταν ο επικεφαλής της μεγαλύτερης κοινοβουλευτικής συμμαχίας να ορίζεται εντολοδόχος πρωθυπουργός από τον πρόεδρο και να αναλαμβάνει να σχηματίσει την κυβέρνηση. Αλλά αυτή τη φορά ο Κούρδος πολιτικός Μπαρχάμ Σάλεχ ανέθεσε στον πρώην αντιπρόεδρο Άντελ Άμπντελ Μάχντι την εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση, να του παρουσιάσει μέσα σε λιγότερες από 30 ημέρες τον κατάλογο των υπουργών της κυβέρνησης.

ΑΠΕ