Γρ. Εδιρνέλης: Μεγάλες οι ευθύνες του δημάρχου Ωραιοκάστρου για τη λειτουργία δύο λατομείων στην περιοχή Μεσαίο

Για τους κινδύνους που θα προκύψουν από τη λειτουργεία δύο ακόμη λατομείων στην περιοχή Μεσαίο του Δήμου Ωραιοκάστρου μίλησε στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης και την εκπομπή «Ορθά-Κοφτά», ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης πολιτών Ωραιοκάστρου «Αλληλεγγύη – Ανατροπή» και υποψήφιος δήμαρχος αποδίδοντας ευθύνες για την μη έγκαιρη προσφυγή ενάντια στην απόφαση μίσθωσης τους τόσο στην δημοτική αρχή όσο και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

«Ήδη υπάρχει ένα λατομείο στην περιοχή που δημιουργεί τεράστια προβλήματα, ένα λατομείο της Lafarge, με τη νέα κατάσταση θα έχουμε δύο νέα λατομεία σε παράπλευρες περιοχές του ίδιου χώρου. Ήταν ένα θέμα που θα έπρεπε να υπάρχει εγρήγορση από τον Δήμο και την Περιφέρεια. Έπρεπε να περιμένουν την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης από στιγμή σε στιγμή να βγάλει την ΑΕΠΟ και αντ` αυτού βλέπουμε μια περίεργη αδράνεια καθώς ενώ κοινοποιήθηκε η ΑΕΠΟ και στον δήμο και την Περιφέρεια αφήσαν και παρήλθε άπρακτη η προθεσμία των 30 ημερών για την προσφυγή με αποτέλεσμα η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (που κατέθεσε η εταιρεία) να τελεσιδικήσει και να μην προσβάλλεται με διοικητικές προσφυγές. Ο γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης μετά από αυτό εφόσον δεν υπήρχαν αντιρρήσεις από τις πλευρές αυτές τους ενδιαφερόμενους εξέδωσε την απόφαση μίσθωσης των δύο λατομείων στο συνεταιρισμό ΚΥΨΕΛΗ και τον συνεταιρισμό ΝΙΚΗ και σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει η λειτουργία» σημείωσε ο δημοτικός σύμβουλος Γρ. Εδιρνέλης

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κάτοικοι όταν το έμαθαν αναστατώθηκαν. «Την Κυριακή είχαμε τον απολογισμό των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής στο δημοτικό συμβούλιο στο οποίο ο Δήμος Ωραιοκάστρου ανακοίνωσε ότι δεν έχει λάβει κοινοποίηση της απόφασης. Εμείς έχουμε στα χέρια μας την κοινοποίηση, ο δήμαρχος λέει ότι δεν του κοινοποιήθηκε, ψάχνουν στα συρτάρια, συμβαίνουν περίεργα πράγματα για τόσο σοβαρά θέματα, κινήσεις που δείχνουν τουλάχιστον επιπολαιότητα» πρόσθεσε.
Την Κυριακή θα γίνει λαϊκή συνέλευση στο Μεσαίο όπου θα αποδοθούν, σύμφωνα με τον κ. Εδιρνέλη, ονομαστικά οι ευθύνες τόσο στον Δήμο όσο και την Περιφέρεια.

Η συζήτηση γύρω από το θέμα ξεκίνησε, όπως εξήγησε, μόλις δημοσιοποιήθηκε στην Διαύγεια η πρόσκληση για την εκμίσθωση των χώρων που ζητείται να γίνει ανάμεσα στην Αποκεντρωμένη και τις εταιρείες εξόρυξεις. «Υπάρχει ένα ύποπτο σημείο το οποίο κατά τη γνώμη μου δε μπορώ να δικαιολογήσω με τίποτα. Ο κ. Γαβότσης συνεπικουρούμενος από τον αντιδήμαρχο και τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Μεσαίου είχε παρεβρεθεί στο γνωμοδοτικό όργανο της Περιφέρειας και είχε μεταφέρει την αρνητική άποψη όλων. Ωστόσο το όργανο αυτό είναι γνωμοδοτικό και όχι αποφασιστικό. Η τεχνική υπηρεσία της Περιφέρειας είχε εισηγηθεί θετικά γιατί ο φάκελος κατά την άποψή της ήταν πλήρης» τόνισε ακόμη σημειώνοντας ότι οι αρνητικές εισηγήσεις από τους υπόλοιπους δεν είναι δεσμευτικές. «Έτσι, ο γραμματέας της Αποκεντρωμένης έκρινε ότι ο φάκελος είναι πλήρης και πρέπει να δοθεί άδεια. Εκεί έπρεπε να παρέμβει ο δήμος και η Περιφέρεια γιατί μόνο αυτοί δικαιούνται να προσφύγουν» συμπλήρωσε.

Σχετικά με το αίτημα που έχει εκφραστεί από άλλον υποψήφιο δήμαρχο στο Ωραιόκαστρο για αποχαρακτηρισμό της περιοχής ως λατομικής ο κ. Εδιρνέλης αναφέρθηκε στο λατομικό νόμο σύμφωνα με τον οποίο, η δυνατότητα αποχαρακτηρισμού αφορά μόνο σε ανενεργά λατομεία. Αυτό που μπορεί να γίνει εντός προθεσμιών είναι ο δήμος να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα για να ακυρωθεί η μίσθωση και προσφύγει στο ΣτΕ για λόγους δημοσίου συμφέροντος επικαλούμενος θέματα όπως η καταστροφή της χλωρίδας και της πανίδας.