Γρ. Ζαρωτιάδης: Η συλλογική μνήμη μοναδικό αντίδοτο στη βία και στο μίσος

Η ΔΚΘ «Υψίπολις» καλεί τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, προσφυγικής ή εντόπιας καταγωγής, να ενθυμηθούν τα δεινά και τα πάθη των αρμενικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με τους οποίους συμβίωνε το ελληνικό στοιχείο αρμονικά για εκατοντάδες χρόνια.

Καλεί τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να τιμήσουν τα θύματα της Αρμενικής Γενοκτονίας και τους υπενθυμίζει ότι η Θεσσαλονίκη πάντοτε υπήρξε καταφύγιο των κατατρεγμένων: μια πόλη πατρίδα για όλους.

“Σήμερα που το δηλητήριο του μίσους χύνεται πάλι με μεγάλη ευκολία στις συνειδήσεις των ανθρώπων, η κοινή μνήμη  των λαών για τα αδικοχαμένα θύματα του μισαλλόδοξου εθνικισμού στο μικρασιατικό χώρο είναι ένα σημαντικό αντίδοτο. Ο τουρκικός λαός δικαιούται να μάθει την πραγματική ιστορία του, το τουρκικό κράτος θα πρέπει να αναλάβει το ηθικό και πολιτικό βάρος του στυγερού εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας, που ήταν το βίαιο προοίμιο για όλα τα μαζικά εγκλήματα στον 20ο αιώνα, και να αναμετρηθεί με τις σκοτεινές πλευρές της ιστορίας του” αναφέρει σε ανακοινωσή της η «Υψίπολις».

Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, Κοσμήτορας της σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, σε δηλώσεις τους σχετικά με την 104η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων ανέφερε τα εξής:

«Έχω πλήρη επίγνωση από τις αφηγήσεις του στενού οικογενειακού μου περιγύρου τι ακριβώς σημαίνουν οι διώξεις για εθνικούς και θρησκευτικούς λόγους. Ως γόνος Ελλήνων διασωθέντων από παρόμοιες καταστάσεις και με απεριόριστο σεβασμό στα θύματα, αλλά και χωρίς ίχνος μνησικακίας για τους απογόνους των δραστών, θεωρώ την υπενθύμιση των γεγονότων  ως μοναδικό αποτελεσματικό μέσο για να αποτρέψουμε την επανάληψη παρόμοιων μαζικών εγκλημάτων. Επιπλέον, η καλλιέργεια μιας τέτοιας συλλογικής μνήμης οφείλει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της δημοτικής πολιτικής σε μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη. Η συλλογική μνήμη της πόλης μας καθορίζεται από το πρόβλημα της προσφυγιάς, της βίας και του κατατρεγμού και η θλιβερή επέτειος της Αρμενικής Γενοκτονίας στα πρόσωπα των Αρμενίων συμπολιτών μας έρχεται κάθε χρόνο αυτή την περίοδο να επιβεβαιώσει πόσο κρίσιμη είναι η τήρηση της ρήσης του βυζαντινού λογίου ότι «όσο  υπάρχει η Θεσσαλονίκη όλοι οι άνθρωποι θα έχουν μια πατρίδα». Έχουμε ανακοινώσει τις προγραμματικές μας θέσεις αναφορικά με τη συμπλήρωση το 2023 εκατό ετών από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης και την  Ανταλλαγή των Πληθυσμών, εκεί έχει σημαντική θέση, μεταξύ άλλων, και η ιστορία των διωγμών του αρμενικού λαού και της αρμενικής διασποράς. Θεωρούμε ότι η Θεσσαλονίκη δικαιωματικά πρέπει να ανακηρυχτεί σε Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα των Προσφύγων».

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...