ΓΣΕΒΕΕ: Από το 2014 ζητούσαμε το «πάγωμα» των οφειλών που εξήγγειλε ο Τσίπρας

Κοστολογημένη μελέτη για το πάγωμα των ασφαλιστικών οφειλών είχε καταθέσει το 2014 η ΓΣΕΒΕΕ στην τότε κυβέρνηση Σαμαρά, όπως είπε ο Γ. Καββαθάς μιλώντας στην Οικονομία Στο Κόκκινο και τον Στ. Σχινά. Θετική θα είναι, εφόσον υλοποιηθεί, η εξαγγελία του Αλέξη Τσίπρα από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης για πάγωμα ασφαλιστικών οφειλών ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων μέχρι το τέλος του έτους, είπε ο κ. Καββαθάς, καθώς «δεν ξέρω κατά πόσο έχουμε την έγκριση των θεσμών», όπως σημείωσε.

«Θα δοθεί σε αυτή την περίπτωση διέξοδος σε περίπου 300.000 ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ που σήμερα δεν καταβάλλουν εισφορές και δεν θα έμπαιναν στο νέο φορέα χωρίς αυτό το πάγωμα», προσέθεσε. Τόνισε μάλιστα ότι ήταν πάγια θέση της ΓΣΕΒΕΕ η οποία μάλιστα είχε περιληφθεί σε μελέτη που είχε επιδοθεί στην κυβέρνηση Σαμαρά το 2014 και δεν υλοποιήθηκε. «Την δώσαμε και στην νέα κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας μας είπε ότι θα την υλοποιήσει, είναι μία μελέτη κοστολογημένη», όπως είπε ο κ. Καββαθάς.

Το «πάγωμα» των ασφαλιστικών οφειλών, μαζί με τον ακατάσχετο λογαριασμό που εξαγγέλθηκε, βοηθούν τις επιχειρήσεις, αλλά δεν φτάνουν για να «πάρει μπροστά» η οικονομία και να τονωθεί η απασχόληση, σημείωσε ο κ. Καββαθάς, ο οποίος πάντως ανέφερε και τον νέο νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις, που δίνει διέξοδο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς του Δημοσίου και των ΝΝΠΔ.

Αν δεν αλλάξουν οι συνθήκες στα εργασιακά, ώστε να επιστρέψουν οι συλλογικές και κλαδικές συμβάσεις στην προ του 2012 κατάσταση και οι κοινωνικοί εταίροι μόνοι τους να καθορίζουν τον κατώτατο μισθό, «θα συνεχίσουμε να μιλάμε για ελαστικές μορφές εργασίες περισσότερες από αυτές της πλήρους απασχόλησης», τόνισε ο κ. Καββαθάς.