H μεγάλη κλοπή bitcoins, το dark web και η χλιδάτη ζωή του Ρώσου που εντόπισε το FBI στη Χαλκιδική

Ο 38χρονος Ρώσος Alexander Vinnik απολάμβανε τις διακοπές του μαζί με τη σύντροφό του σ’ ένα από τα ακριβότερα ξενοδοχεία στην Ουρανούπολη στη Χαλκιδική. Δεν είχε αντιληφθεί το παραμικρό για το κλιμάκιο του FBI που παρακολουθούσε εδώ και μήνες τις κινήσεις του ενημερώνοντας τις ελληνικές διωκτικές αρχές για τη δράση του. Χτες μετά από μία αιφνιδιαστική επιχείρηση συνελήφθη και σήμερα βρέθηκε με χειροπέδες ενώπιον του εισαγγελέα εφετών Θεσσαλονίκης προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Ο 38χρονος, χαρακτηρίζεται από τις αρχές των ΗΠΑ ως ένα από τα αρχηγικά μέλη οργάνωσης που διακινούσε μεγάλα χρηματικά ποσά μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας ανταλλαγών ψηφιακών νομισμάτων bitcoin με τη βοήθεια της οποίας «ξεπλύθηκαν» πάνω από 4 δις δολάρια από το 2011 μέχρι σήμερα! Πρόκειται για την πλατφόρμα BTC-e, η οποία μετά τη σύλληψη του 38χρονου είναι πεσμένη καθώς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η έρευνα των αμερικανικών διωκτικών αρχών.

Στα ίχνη της μεγάλης επίθεσης που έγινε στη Μt. Gox

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα έγγραφα που διαβιβάστηκαν στις ελληνικές αρχές στη συγκεκριμένη πλατφόρμα ανταλλαγής bitcoins πίσω από την οποία φέρεται να κρύβεται ο 38χρονος Ρώσος κατέληξε μεγάλο μέρος των «κλοπιμαίων» που αφαιρέθηκαν από την Mt. Gox, η οποία ως το 2014 διαχειριζόταν το 70% του όγκου των συναλλαγών bitocoin παγκοσμίως αλλά μετά την επίθεση που δέχτηκε κήρυξε πτώχευση.

Πρόσφατα ξεκίνησε στο Τόκιο η δίκη του διευθύνοντος συμβούλου της MT. Gox Mark Karpelès ο οποίος κατηγόρησε τους χάκερς για τα 850.000 bitcoin, αξίας περίπου 500 εκατ. δολαρίων που χάθηκαν το 2014. Σύμφωνα με τα έγγραφα που έφτασαν στις ελληνικές δικαστικές αρχές 306.853 bitcoins που είχαν κλαπεί μετά την επίθεση στην Mt. Gox μπήκαν στα «πορτοφόλια» της BTC-e. Σύμφωνα με τα ίδια έγγραφα άλλο μέρος των κλοπιμαίων από την επίθεση στην Mt. Gox κατέληξε σε ανταλλακτήριο στο Σαν Φρανσίσκο.

O Alexander Vinnik κατά την προσαγωγή του στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης

«Ενα από τα μεγαλύτερα “πλυντήρια” χρήματος στο ίντερνετ»

Οπως αναφέρεται στα έγγραφα που διαβιβάστηκαν από το υπουργείο δικαιοσύνης των ΗΠΑ η BTC-e αποτελεί «μία από τις μεγαλύτερες οντότητες στο ηλεκτρονικό έγκλημα και ξέπλυμα χρήματος στον κόσμο». Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές «τα παράνομα έσοδα προέρχονται από αρκετές περιπτώσεις ηλεκτρονικής πειρατείας υψηλού επιπέδου, συστημάτων καταβολής λύτρων, οργανισμών διακίνησης ναρκωτικών και φορολογικών συστημάτων». Όπως εκτιμούν οι αρχές των ΗΠΑ στη συγκεκριμένη πλατφόρμα από το 2011 που ιδρύθηκε έως σήμερα έχουν κατατεθεί και αναληφθεί 12,5 εκατομμύρια bitcoins και κατηγορούν τον 38χρονο Ρώσο και τους συνεργάτες του ότι ξέπλυναν τουλάχιστον 4 δις δολάρια!

Οι διεφθαρμένοι πράκτορες

Μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας πίσω από την οποία κατηγορείται ότι κρύβεται ο Ρώσος φέρονται να ξέπλεναν χρήματα και δύο διεφθαρμένοι ομοσπονδιακοί πράκτορες των ΗΠΑ  Carl Force και Shaun Bridges οι οποίοι κατηγορήθηκαν ότι έκλεψαν bitcoin αξίας εκατομμυρίων δολαρίων από το Silk Road. Ο συγκεκριμένος ιστότοπος ήταν από τις μεγαλύτερες μαύρες αγορές ναρκωτικών στο λεγόμενο «σκοτεινό διαδίκτυο». 

Τα ίχνη στο πολυτελές ξενοδοχείο του Αμπού Ντάμπι

Το FBI είχε θέσει υπό στενή παρακολούθηση τον 38χρονο Ρώσο τουλάχιστον εδώ και πάνω από ένα χρόνο καθώς στα έγγραφα αναφέρονται οι κινήσεις του τον Μάιο του 2016 σε πολυτελέστατο ξενοδοχείο στο Αμπού Ντάμπι καθώς το διάστημα εκείνο εντοπίστηκαν τα ψηφιακά ίχνη του μέσω ενός λογαριασμού στο WebMoney.

Αρνείται τις κατηγορίες

Σήμερα ενώπιον του εισαγγελέα εφετών Θεσσαλονίκης ο 38χρονος Ρώσος αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη με τις κατηγορίες που του αποδίδουν οι αμερικανικές αρχές και μάλιστα δήλωσε έκπληκτος για τη σύλληψή του. Για την υπόθεση αναμένεται να συνεδριάσει το επόμενο διάστημα το Συμβούλιο Εφετών το οποίο καλείται να γνωμοδοτήσει για το αίτημα έκδοσης του στις ΗΠΑ και στη συνέχεια την τελική απόφαση θα λάβει ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ο μέγιστος χρόνος κράτησης του από τις ελληνικές αρχές δεν μπορεί να ξεπεράσει τους δύο μήνες.

Φωτογραφίες Σάκης Μητρολίδης