H ρατσιστική «κληρονομιά» της οικογένειας Τραμπ

Μπορεί να ήταν πέντε τα αδέλφια- και γιοι και θυγατέρες- αλλά ο μικρός Ντόναλντ φαίνεται ότι ήταν αυτός που κληρονόμησε όλα… τα καλά από τον πατέρα του..

Με αφορμή τα εθνικιστικά ρατσιστικά ξεσπάσματα βίας στην Σάρλοτσβιλ, η εφημερίδα Le Monde θυμήθηκε μια είδηση που δημοσιεύτηκε στους New York Times το 1927 (και αναδημοσιεύτηκε πριν δυο χρόνια): νεαρός τότε ο Φρεντ Τραμπ, ο πατέρας του προέδρου, είχε προσαχθεί τότε μετά από επεισόδια μεταξύ της Κου Κλουξ Κλαν και της αστυνομίας.

Σύμφωνα λοιπόν με το ρεπορτάζ της 1ης Ιουνίου 1927 ένας άνδρας με το ίδιο όνομα και την ίδια διεύθυνση με αυτή του Φρεντ Τραμπ προσήχθη στο αστυνομικό τμήμα για αναγνώριση στο Κουινς της Νέας Υόρκης.

«1.000 μέλη της ΚΚΚ και 100 αστυνομικοί» αναφέρει η εφημερίδα, ενεπλάκησαν και το αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστούν δυο ένστολοι και ο διοικητής της αστυνομίας Τζόσεφ Γουόρεν να αποκηρύξει τις δραστηριότητες της οργάνωσης.

«Οι ΚΚΚ όχι μόνο φορούσαν ρόμπες, αλλά είχαν και κουκούλες στο κεφάλι τους που έκρυβαν την ταυτότητα τους» φέρεται να δήλωσε ο Γουόρεν, με την εφημερίδα να ονοματίζει επτά προσαχθέντες: μαζί με τον Φρεντ Τραμπ στη γραμμή για αναγνώριση στάθηκαν οι Τζον Καπ, Τζον Μάρσι, Φρεντ Λάιονς, Τόμας Κάρολ, Τόμας Ερβιν και Χάρι Φρι.

Ολους τους εκπροσώπησαν οι ίδιοι δικηγόροι. Στο τέλος του άρθρου αναφέρεται: «Ο Φρεντ Τραμπ οδός 175-40 Ντέβονσιρ Τζαμάικα, αφέθη ελεύθερος».

Δημοσίευμα New York Times του 1927 με αναφορά στον πατέρα του Ντόναλντ Τραμπ

Το 1927 ο Φρεντ Τραμπ θα ήταν 21-22 ετών και παρότι είχε ξεκινήσει την καριέρα του στην αγορά ακινήτων, δεν ήταν πολύ γνωστός.

Σύμφωνα με πολλές πηγές η κατοικία του τότε- αλλά και το υπόλοιπο της ζωής του- ήταν η ίδια με αυτή που αναφέρει το ρεπορτάζ της NYT.

Φυσικά το δημοσίευμα δεν αποτελεί και απόδειξη ότι ο μπαμπάς Τραμπ – που αργότερα έγινε δισεκατομμυριούχος βάζοντας τα θεμέλια της αυτοκρατορίας του γιου του- ήταν και μέλος της Κου Κλουξ Κλαν που την εποχή εκείνη είχε 6 εκατομμύρια μέλη.

Ο Φρεντ Τραμπ, που πέθανε το 1999, είχε γεννηθεί στο Μπρονξ από γονείς Γερμανούς μετανάστες.

Αρχισε να ασχολείται με τα ακίνητα από πολύ νωρίς και την εποχή που προσήχθη στο τμήμα ήδη κατασκεύαζε  σπίτια στο Κουινς.

Οταν πέθανε η περιουσία του είχε υπολογιστεί στα 250 ώς 300 εκατ. δολάρια, μια περιουσία που επέτρεψε στον γιο του να ξεκινήσει από ψηλά.

Η… ρατσιστική υπόθεση

Εάν ο νεαρός άνδρες που προσήχθη στην παρέλαση εκείνη της Κου Κλουξ Κλαν ήταν πράγματι ο Φρεντ Τραμπ, αυτή δεν θα ήταν και η μοναδική εμπλοκή του με τον νόμο και τη δικαιοσύνη για ζητήματα ρατσιστικής συμπεριφοράς.

Το 1979 άρθρο που δημοσιεύτηκε στη Village Voice αναφερόταν σε μια μήνυση που είχε κατατεθεί εναντίον του και εναντίον του γιου του το 1973 με την κατηγορία ότι αρνιόταν να νοικιάσει τα ακίνητα του σε μαύρους πελάτες.

Μεσίτες και επιστάτες που κατέθεσαν τότε στη δίκη υποστήριξαν ότι οι Τραμπ τους είχαν δώσει εντολή όχι μόνο να μην υπογράφουν συμβόλαια με μαύρους, αλλά και να «ενθαρρύνουν» όσους ήδη μένουν στα δικά τους ακίνητα να φύγουν.

Μετά από δυο χρόνια δικαστικής διαμάχης, η υπόθεση κατέληξε σε συμβιβασμό, το 1975, με τον Φρεντ Τραμπ και τον γιο του Ντόναλντ να υποχρεώνονται σε υποχωρήσεις, όπως να διαφημίζουν τα ανοίκιαστα ακίνητα τους στις μειονότητες και να να προωθούν μειονότητες σε κενές θέσεις εργασίας.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ωστόσο επανήλθε δεν φάνηκε ικανοποιημένο αναφέροντας ότι η συνεχιζόμενη τακτική των «ρατσιστικών διακρίσεων κε μέρους των μεσιτών των Τραμπ συνεχίζεται με τέτοια συχνότητα που έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό εμπόδιο στην πλήρη εφαρμογή των ίσων ευκαιριών».

Ο Ντόναλντ Τραμπ που από το 1971 είχε ήδη γίνει διευθύνων σύμβουλος της οικογενειακής επιχείρησης (με τον πατέρα του να διατηρεί την προεδρία του ΔΣ) είχε ξεσπάσει τότε στα ΜΜΕ κατά της δικαστικής απόφασης λέγοντας: «Δεν πρόκειται κανείς να μας υποχρεώσει να δεχθούμε διάφορους στα κτίρια μας προκαλώντας ζημιά στους ενοίκους που επί πολλά χρόνια ζουν σε αυτά τα ακίνητα, έχουν μεγαλώσει εκεί τις οικογένειες τους και σκοπεύουν να συνεχίσουν να μένουν εκεί. Αυτό θα ήταν δικάκριση από την ανάποδη…» 

πηγή: efsyn.gr