Το Homesickness Blues στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών

Το Homesickness blues του Κώστα Βόμβολου, σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση, μετά το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2017, έρχεται στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Εθνικής Αμύνης 2, Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη 14 Ιουνίου στις 21:00.

«I’ll never forget the day I left my home…» είναι οι πρώτοι στίχοι του «Homesickness blues», ενός από τα πρώτα υπάρχοντα ηχογραφημένα μπλουζ(1916).

Όσο κι αν εμπίπτει εύκολα στην κατηγορία του στερεότυπου, η φράση αυτή μπορεί να γεφυρώσει δύο εντελώς διαφορετικά μουσικά είδη που γεννιούνται σχεδόν ταυτόχρονα: την τζαζ και το ελληνικό αστικό τραγούδι.

Στη μουσική παράσταση του Φεστιβάλ Θεάτρου Δάσους του ΚΘΒΕ 2018 επιλεγμένα κομμάτια πρώιμου σουίνγκ και μπλουζ συνυπάρχουν με παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια στην αστική εκδοχή τους, όπως μας έχουν διασωθεί στις πρώτες ηχογραφήσεις των Ελλήνων στην Αμερική.

Η ξενάγηση σ’ αυτό το μουσικό τοπίο γίνεται μέσα από την αφήγηση της Μαρίας Σαραντοπούλου-Οικονομίδου: «Οι Έλληνες της Αμερικής όπως τους είδα» (εκδόθηκε το 1916 και περιγράφει τις εντυπώσεις από ένα ταξίδι του 1913). Δύο ηθοποιοί, στον ρόλο της συγγραφέως-αφηγήτριας αλλά και στους ρόλους των Ελλήνων εργατών της Αμερικής, της τραγουδίστριας-κονσοματρίς σε έναν καταυλισμό ανθρακωρύχων, των μεταναστών στο Εllis Island , δημιουργούν το σκηνικό πλαίσιο για την ανάδειξη αυτής της μουσικής συνύπαρξης.

Συντελεστές

  • Σύλληψη/επιλογή κομματιών/ενορχήστρωση: Κώστας Βόμβολος
  • Εκτέλεση μουσικών κομματιών: The Speakeasies Swing Band!
    (Κατερίνα Σισίννι – φωνή, Πάνος Καρνούτσος – ηλ. Κιθάρα, Μανόλης Σταματιάδης – πιάνο, Πάνος Βουλγαράκης – κοντραμπάσο, Χρήστος
  • Παπαδόπουλος – κλαρινέτο, σαξόφωνο, Γιάννης Νταλιάνης – ακ. κιθάρα, Στέργιος Κόιας – τύμπανα)
  • Παίζουν οι : Μαριλού Βόμβολου , Κατερίνα Σισίννι
  • Σκηνοθεσία: Ακύλλας Καραζήσης
  • Δραματουργία: Αναστασία Τζέλλου, Ροδιά Βόμβολου
  • Ενδυματολογική – Σκηνογραφική Επιμέλεια: Ζωή Μολυβδά-Φαμέλη, Διδώ Γκόγκου

Συμπαραγωγή : ΚΘΒΕ, Θεσσαλικό Θέατρο , Lotus Eaters