Η χρήση ηρεμιστικών βενζοδιαζεπινών αυξάνει τον κίνδυνο εξωμήτριας κύησης

Οι γυναίκες που, προτού μείνουν έγκυες, παίρνουν βενζοδιαζεπίνες, μια συχνά συνταγογραφούμενη κατηγορία φαρμάκων με ηρεμιστική, αγχολυτική και υπνωτική δράση, κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν έκτοπη (εξωμήτρια) κύηση, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Ελίζαμπεθ Γουόλ-Γουίλερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Human Reproduction” της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 1,67 εκατομμύρια κυήσεις γυναικών ηλικίας 15 έως 44 ετών. Από αυτές, το 1% των γυναικών είχαν κάνει χρήση τουλάχιστον δύο συνταγών για βενζοδιαζεπίνες κατά τις προηγούμενες 90 μέρες πριν τη σύλληψη του παιδιού τους, ενώ συνολικά 30.046 κυήσεις (περίπου το 2%) ήσαν έκτοπες.

Υπολογίστηκε ότι ο κίνδυνος έκτοπης κύησης, κατά την οποία το έμβρυο αρχίζει να αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα, συνήθως στις σάλπιγγες, είναι 50% μεγαλύτερος για τις έγκυες που έχουν πριν τη σύλληψη πάρει τα εν λόγω ηρεμιστικά φάρμακα για τουλάχιστον δέκα μέρες.

Οι έκτοπες κυήσεις είναι περίπου το 1% έως 2% των συνολικών κυήσεων κάθε χρόνο και ευθύνονται για το 6% έως 13% των θανάτων που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, κυρίως λόγω αιμορραγίας κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης. Επίσης η εξωμήτρια κύηση μπορεί να προκαλέσει άλλες σοβαρές επιπλοκές και υπογονιμότητα. Οι λοιμώξεις, το κάπνισμα, η προχωρημένη ηλικία, η χρήση αναπαραγωγικής τεχνικής κ.α. αποτελούν παράγοντες κινδύνου για έκτοπες κυήσεις, όμως στις μισές περίπου περιπτώσεις η αιτία παραμένει άγνωστη.

Ήταν ήδη γνωστό ότι η χρήση βενζοδιαζεπινών κατά την εγκυμοσύνη σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για αποβολή, προβλήματα στον τοκετό και στην ανάπτυξη του μωρού. Η νέα μελέτη, στην οποία συμμετείχε η Ελληνο-αμερικανίδα αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχιατρικής Θάλεια Ρομπάκη της Ιατρικής Σχολής του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη, προσθέτει και τον κίνδυνο έκτοπης κύησης, χωρίς πάντως να αποδεικνύει ότι οι ίδιες οι βενζοδιαζεπίνες αποτελούν την αιτία.

«Για γυναίκες με άγχος και αϋπνία, οι βενζοδιαζεπίνες μπορεί να αποτελούν σημαντικό μέρος της θεραπείας τους, όμως πολλά πράγματα παραμένουν άγνωστα για το πόσο ασφαλής είναι η χρήση αυτών των φαρμάκων από τις έγκυες. Η νέα μελέτη δείχνει ότι οι γυναίκες που κάνουν χρήση βενζοδιαζεπινών όταν μένουν έγκυες, κινδυνεύουν περισσότερο να έχουν έκτοπη κύηση», ανέφερε η δρ Γουόλ-Γουίλερ.

Οι ερευνήτριες τόνισαν ότι, σε περίπτωση χρήσης βενζοδιαζεπινών πριν τη σύλληψη, οι έγκυες πρέπει να κάνουν όσο γίνεται πιο νωρίς υπέρηχο και τεστ αίματος για να διαπιστωθεί γρήγορα τυχόν έκτοπη κύηση, καθώς πολλές γυναίκες δεν ξέρουν αν έχουν εξωμήτρια κύηση, εωσότου αρχίσουν να νιώθουν πόνους και άλλες επιπλοκές.

Οι βενζοδιαζεπίνες περιλαμβάνουν τις εξής δραστικές ουσίες: alprazolam, chlordiazepoxide, clobazam, clonazepam, clorazepate, diazepam, estazolam, flurazepam, lorazepam, oxazepam, quazepam, temazepam και triazolam.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

https://academic.oup.com/humrep/advance-article/doi/10.1093/humrep/deaa082/5841324?searchresult=1

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...