Η Ελλάδα πρωτοπορεί στην ψηφιακή γεωργία

Η Ελλάδα πρωτοπορεί στον τομέα της ψηφιακής γεωργίας, ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ. Έχοντας εθνική στρατηγική για τον τομέα η Ελλάδα επενδύει στην καινοτομία με νέα ψηφιακά εργαλεία τα οποία θα πιάσουν ακόμα και τον μικροκαλλιεργητή. Στη Ελλάδα, υπάρχει η ιδιαιτερότητα ενός κατακερματισμένου κλήρου, αλλά ταυτόχρονα αυτό είναι και το πλεονέκτημα καθώς οι εδαφικές διαφορές και το μικροκλίμα κάνουν τα προϊόντα της χώρας μας ποιοτικότερα και πιο αγαπητά.

Ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης, συμμετείχε την προηγούμενη Τρίτη (9 Απριλίου 2019) στο Digital Day 2019 που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες για τρίτη συνεχή χρονιά.

Φέτος, η «Ψηφιακή Ημέρα» ήταν αφιερωμένη στους ακόλουθους τομείς όπου η ψηφιακή τεχνολογία αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο:

* Δεοντολογία και τεχνητή νοημοσύνη

* Συνεργασία για την προώθηση της ψηφιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς

* Ψηφιοποίηση της γεωργίας και των αγροτικών περιοχών

* Προώθηση της συμμετοχής των γυναικών στην ψηφιακή τεχνολογία

Κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του, ο κ. Ράλλης υπέγραψε δύο διακηρύξεις μαζί με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κυβερνήσεων των κρατών-μελών. Πιο συγκεκριμένα, υπέγραψε τη Διακήρυξη για την προώθηση της συμμετοχής των γυναικών στην ψηφιακή τεχνολογία, δηλώνοντας: «Δεσμευόμαστε να μην αφήσουμε κανέναν πίσω στις τεχνολογικές εξελίξεις και συντονίζουμε τις δράσεις μας για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Συνεργαζόμαστε για να κλείσουμε το ψηφιακό χάσμα μεταξύ των φύλων και να ενδυναμώσουμε τη συμμετοχή των γυναικών στην ψηφιακή οικονομία, στοχεύοντας στην οικονομική ανάπτυξη και την ευρύτερη κοινωνική πρόοδο». Υπέγραψε επίσης τη Διακήρυξη για την προώθηση της ψηφιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, εκπροσωπώντας το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ συμμετείχε και στη συζήτηση της ενότητας για την Ψηφιοποίηση της γεωργίας και των αγροτικών περιοχών, στη διάρκεια της οποίας αναδείχθηκε το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ξεκίνησε τη διαδικασία δημιουργίας εθνικής υποδομής για τη συλλογή και την επεξεργασία δεδομένων που θα συγκεντρώνονται από επίγειους τηλεμετρικούς σταθμούς και από τη δορυφορική παρακολούθηση της γης και θα «επιστρέφουν» στον αγρότη με τη μορφή συμβουλών.

Σε δηλώσεις του προς το ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Ράλλης ανέφερε ότι το έργο που αφορά την εθνική υποδομή για την ευφυή γεωργία προχωρά κανονικά, βρίσκεται στη φάση της τεχνικής αξιολόγησης και άμεσα αναμένεται να ανοίξουν οι προσφορές για τον ανάδοχο του έργου.

«Στις Βρυξέλλες διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει αντίστοιχη εθνική υποδομή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ακόμα και σε προηγμένες χώρες με χρήση ψηφιακών εργαλείων στο χωράφι» τόνισε ο γγ του υπουργείου ΨΗΠΤΕ.

Δύο χώρες θεωρούνται εξαιρετικά προηγμένες στο κομμάτι της γεωργίας, η Ιρλανδία και η Ολλανδία η οποία είναι και η πρώτη χώρα σε εξαγωγές στον τομέα των τροφίμων.

Ωστόσο, η ελληνική πρωτοβουλία είναι η μόνη η οποία αναφέρεται σε εθνικές υποδομές μακριά από την ιδιωτική πρωτοβουλία, στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο, συλλογικά τον αγρότη αλλά και τον φοιτητή του γεωπονικού τομέα.

Με αφορμή το γεγονός, την ερχόμενη Δευτέρα 15 Απριλίου, αναμένεται να υπογραφεί στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, μνημόνιο συνεργασίας με τέσσερα γεωπονικά Πανεπιστήμια της χώρας, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΑΠΘ, το Δημοκρίτειο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Στοχεύοντας λοιπόν σε μια εθνική υποδομή για ολόκληρο τον γεωργικό τομέα της Ελλάδας, το έργο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του γεωργικού τομέα αναφέρεται σε 6.500 επίγειους σταθμούς συλλογής δεδομένων σε 13 Περιφέρειες, με πάνω από 15 εκατ. στρέμματα κάλυψης, με 450.000 ωφελούμενους και αρχική εφαρμογή στις 20 πιο εξαγώγιμες καλλιέργειες, και με δημόσια ανοιχτά δεδομένα για ερευνητικούς σκοπούς, προσβάσιμα από την ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας.

Τα κύρια οφέλη της εθνικής υποδομής πάνω στην ελληνική γεωργία είναι : η μείωση του κόστους παραγωγής έως 45%, η βελτίωση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού προϊόντος, η αύξηση απόδοσης των καλλιεργειών με ταυτόχρονη μείωση των κινδύνων που απειλούν την παραγωγή, η κατακόρυφη μείωση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου – κάτι που θα αποτυπωθεί και στη σφραγίδα των ελληνικών προϊόντων κάνοντάς τα εξτρά ελκυστικά στον καταναλωτή- και φυσικά η προστασία όλων των καταναλωτών.

Ο Στ. Ράλλης ανέφερε στο Πρακτορείο ότι «τα πανεπιστήμια μέσω του μνημονίου συνεργασίας με τον φορέα της Πολιτείας γίνονται κοινωνοί, προετοιμάζοντας και τους νέους επιστήμονες. Μιλάμε για μια ανακατανομή στον πρωτογενή τομέα, με επιστροφή επιστημόνων και νέων προς το χωράφι, με πραγματικά δεδομένα και όχι θεωρητικές προσεγγίσεις των φαρμακοβιομηχανιών». Το μνημόνιο αυτό, συνέχισε ο γγ του υπουργείου ΨΗΠΤΕ, «οδηγεί σε ένα έργο με σκοπό μια πλατφόρμα που θα δώσει ψηφιακές δεξιότητες σε φοιτητές και αποφοίτους, γεωτεχνικούς επιστήμονες, πολύτιμα δεδομένα στον αγροτοδιατροφικό τομέα, με ιχνηλασιμότητα του προϊόντος από το χωράφι στο ράφι. Όλα τα πανεπιστήμια ανταποκρίθηκαν και στηρίζουν αυτό το μεγάλο έργο».

Τέλος, ο Στ. Ράλλης ανέφερε ότι «υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για αυτό το έργο από τη Βόρεια Μακεδονία» με την οποία αναμένεται να ξεκινήσει συνεργασία. Επίσης, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του γεωργικού τομέα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον η Ρουμανία, η Κύπρος και η Αίγυπτος.

«Η Ελλάδα μπορεί να εξάγει τεχνολογία σε ολόκληρη την Ευρώπη» υπογράμμισε κλείνοντας.