Η εξέλιξη του διαδικτυακού στοιχήματος στην Ελλάδα

Από τις 28 Ιανουαρίου του 2000 που κυκλοφόρησε το πρώτο νόμιμο κουπόνι του «Πάμε Στοίχημα» του ΟΠΑΠ έχουν περάσει σχεδόν 18 χρόνια και η εξέλιξη του στοίχημα Live είναι κάτι παραπάνω από ραγδαία.

Μπορεί το ελληνικό δημόσιο να παραχώρησε στον ΟΠΑΠ την αποκλειστικότητα στη δημιουργία και στην εκμετάλλευση των στοιχηματικών παιχνιδιών μέχρι το 2020 αντί του ποσού των 10,8 δις σε δραχμές (περίπου 357 εκατ. ευρώ), ωστόσο την ίδια περίοδο άρχισε η εξάπλωση του στοιχήματος μέσω Ιντερνετ, με τους νεότερους κυρίως σε ηλικία να δημιουργούν λογαριασμούς σε γνωστές εταιρίες στοιχήματος του εξωτερικού.

Η πρώτη γνωριμία με το Ιντερνετικό Στοίχημα

Οι Ελληνες παίκτες άρχισαν να γνωρίζονται με τον William Hill, την BetandWin την Interwetten και τη Eurobet. Ολες ήταν πιο ελκυστικές, παρόλο που δεν υπήρχε ελληνική έκδοση για στοίχημα Live.

Πρώτος και βασικότερος λόγος ήταν η ποικιλία των επιλογών και η δυνατότητα να ποντάρουν μόνο σε ένα παιχνίδι, ενώ την ίδια ώρα ο ΟΠΑΠ δεχόταν μόνο τετράδες αγώνων. Ακόμη σημαντικότερη ήταν η διαφορά στις αποδόσεις, με συνέπεια το ποντάρισμα να γίνεται πιο ελκυστικό.

Παρόλα αυτά στον ελληνικό Τύπο οι εφημερίδες έκαναν το ΠΡΟΠΟ στην άκρη και άρχισαν να διαθέτουν περισσότερες σελίδες για το στοίχημα. Θέμα χρόνου ήταν και οι στήλες με προγνωστικά να κάνουν την εμφάνισή τους προκειμένου να επηρεάσουν θετικά τους παίκτες, των οποίων ο αριθμός αυξανόταν με μεγάλη ταχύτητα.

Η δύναμη του διαδικτύου

Ο ΟΠΑΠ έχοντας την αποκλειστικότητα προσπάθησε επί πολλά χρόνια να στηριχτεί μόνο σε αυτή, χωρίς να ασχοληθεί με τη βελτίωση του προϊόντος που ήταν το ζητούμενο. Πέρα από τις δεδομένες αδυναμίες που είχε λόγω επιλογών και αποδόσεων, μειονεκτούσε ξεκάθαρα στην τεχνογνωσία.

Στο μεταξύ το στοίχημα στις ξένες εταιρίες αύξανε τις υπηρεσίες του και έκανε διαρκώς το παιχνίδι πιο ευέλικτο και φυσικά πιο ελκυστικό. Οι περισσότερες μάλιστα προχώρησαν σε ελληνική έκδοση της ιστοσελίδας τους και είχαν παράλληλα ελληνόφωνη εξυπηρέτηση πελατών.

Ο ΟΠΑΠ το μόνο που κατάφερε ήταν να διατηρήσει το μονοπώλιο στο επίγειο στοίχημα. Δεν άφησε ούτε την Stanleybet το φθινόπωρο του 2008 να παρέμβει, όταν άνοιξε δύο πρακτορεία, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αυτά έκλεισαν με παρέμβαση του ΣΔΟΕ μετά από 10 ημέρες.

Σε πλήρη αντίθεση με τον ΟΠΑΠ, ο Έλληνας παίκτης έγινε την τελευταία δεκαετία ένας από τους πιο καλά ενημερωμένους παίκτες παγκοσμίως παίζοντας στο Ιντερνετ.

Ο νόμος 4002

Το 2012 έγινε η πρώτη προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης για τη νομιμοποίηση του διαδικτυακού στοιχήματος με την εφαρμογή του νόμου 4002. Εκδόθηκαν 24 άδειες παροχής τυχερών παιχνιδιών μέσω Ίντερνετ σε εταιρίες που ήταν νόμιμα εγκατεστημένες στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή είχε ταυτόχρονα και αρνητικές συνέπειες, καθώς εταιρείες κολοσσοί του ιντερνετικού στοιχήματος δεν θέλησαν να πάρουν άδειες, με συνέπεια να μειωθεί η διαφημιστική δαπάνη αλλά και οι πολλές και μεγάλες παροχές προς τους παίκτες, μέσω ειδήσεων, ιστοσελίδων και προγνωστικών.

Βέβαια, σήμερα οι επιλογές είναι πάρα πολλές για τον παίκτη που θέλει να ενημερωθεί είτε από εφημερίδες είτε από ιστοσελίδες που ασχολούνται αποκλειστικά με το στοίχημα.

Παράλληλα, για πρώτη φορά πέρασε η στοιχηματική διαφήμιση στην τηλεόραση, ενώ εκτός του ΟΠΑΠ άρχισαν να διαφημίζονται και άλλες εταιρίες στις φανέλες μεγάλων αθλητικών συλλόγων.

Η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ

Τον Αύγουστο του 2013 το 33% του ΟΠΑΠ που ανήκε στο ελληνικό δημόσιο πουλήθηκε αντί του ποσού των 652. εκατ. ευρώ στην εταιρία Emma Delta. Το deal θεωρήθηκε πολύ μικρό, ενώ μέχρι σήμερα ο ΟΠΑΠ διατηρεί το επίγειο μονοπώλιο παρόλο που είναι ξεκάθαρα ιδιωτική εταιρία συγκεκριμένων συμφερόντων.

Όσο για τη διαδικτυακή του επέκταση, που καθυστερεί συνεχώς λόγω των πρακτόρων, κάποια στιγμή θα προχωρήσει και αναγκαστικά θα μπει στον ανταγωνισμό με τις ξένες εταιρίες. Κάποιοι λένε ότι αυτό θα συμβεί όταν υπάρξει  πολιτική βούληση, κάποιοι όλοι βάζουν όριο μέχρι το 2020.

Συμφωνία-Σταθμός: Στροφή στο διαδίκτυο

Αυτό πλέον αποτυπώνεται ξεκάθαρα μετά τη συμφωνία που ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 με τον stoiximan.gr. H OPAP Investment Ltd, 100% θυγατρική του ΟΠΑΠ εξαγόρασε το 36,75% του Ομίλου Stoiximan, TCB Holdings Ltd έναντι του ποσού των 50.000.000€. Αυτή η συμφωνία με την κορυφαία, κατά πολλούς, online στοιχηματική εταιρεία, σε συνδυασμό με την ανανέωση της πλατφόρμας του pamestoixima.gr, δείχνει ότι ο ΟΠΑΠ είναι έτοιμος να κάνει αυτό το μεγάλο βήμα.