Η Γαλλία καταδικάζει τις επιθέσεις σε σαουδαραβικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

Η Γαλλία καταδικάζει τις επιθέσεις με στόχο σαουδαραβικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις από τις οποίες προκλήθηκαν προβλήματα στην παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου, ανακοίνωσε την Κυριακή το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

“Η Γαλλία καταδικάζει σθεναρά τις χθεσινές επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Αμπκάικ και στο Χουράις”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο το οποίο εκφράζει επίσης την “αμέριστη αλληλεγγύη” του προς τη Σαουδική Αραβία. “Αυτές οι ενέργειες το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να επιδεινώσουν τις περιφερειακές εντάσεις και τον κίνδυνο σύγκρουσης. Είναι επιβεβλημένο να σταματήσουν”, προστίθεται στην ανακοίνωση του Παρισιού.

Επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι υεμενίτες αντάρτες, προκάλεσε χθες, Σάββατο, πυρκαγιές σε δύο πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του ομίλου Aramco στη Σαουδική Αραβία, υποχρεώνοντας τη χώρα, η οποία είναι ο πρώτος παγκοσμίως εξαγωγός μαύρου χρυσού, να μειώσει προσωρινά την παραγωγή της στο μισό. Η επίθεση καταδικάσθηκε «αυστηρά» και από τον Λευκό Οίκο και ο αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο κατηγόρησε το Ιράν ότι «εξαπέλυσε μια επίθεση χωρίς προηγούμενο εναντίον των παγκόσμιων ενεργειακών προμηθειών». Η Τεχεράνη αρνείται τις αμερικανικές κατηγορίες.