«Η γένεση του σύμπαντος και της Γης» η πρώτη διάλεξη του εαρινού προγράμματος στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Συνεχίζεται και κατά το εαρινό εξάμηνο 2018-2019 η λειτουργία του Ανοικτού Πανεπιστημίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενός από τα πλέον επιτυχημένα προγράμματα διά βίου μάθησης του δήμου. Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο δίνει την ευκαιρία στο κοινό να εμπλουτίσει τις γνώσεις του σε επιμέρους επιστημονικά θέματα, παρακολουθώντας τις εισηγήσεις διακεκριμένων μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, πανεπιστημιακών δασκάλων και ειδικών ερευνητών. Η θεματική ενότητα που θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από τις 30 Ιανουαρίου 2019 και κάθε Τετάρτη έως τις 3 Απριλίου 2019 έχει τίτλο «Η απίθανη πολυπλοκότητα της ζωής».

Στις δέκα εξαιρετικά ενδιαφέρουσες διαλέξεις του κύκλου αυτού θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν θέματα όπως το σύμπαν, οι σύγχρονες αντιλήψεις για την αρχή της ζωής, την εξέλιξή της και το περιβάλλον στο οποίο εμφανίζεται, οι δομές και λειτουργίες των συστημάτων του οργανισμού του ανθρώπου όπως ο εγκέφαλος και τα νεύρα, η ανοσολογία και οι γενετικές ασθένειες, καθώς επίσης η διατροφή και η επίδραση των επιτευγμάτων της Βιολογίας στην καθημερινότητα των ανθρώπων και στην κοινωνία.

Όπως σημειώνει ο επιστημονικός υπεύθυνος της ενότητας, καθηγητής Γενετικής στο τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ Ζαχαρίας Σκούρας: «Το βιολογικό σύστημα, η ζωή, αναδεικνύεται ως το πιο πολύπλοκο σύστημα που αντιμετώπισε ποτέ ο ανθρώπινος νους. Η κατανόησή του και η λύση των προβλημάτων που υπάρχουν και που διαρκώς προκύπτουν απαιτούν τη συμμετοχή όλων των ανθρώπων, μακριά από μικρότητες, αγκυλωμένες βεβαιότητες και δογματισμούς. Καθετί που γεννιέται και αναπτύσσεται είναι μοναδικό στη φύση και αποτελεί δεξαμενή πλούτου για το παρόν και το μέλλον της ίδιας της ζωής μας».

1η εισήγηση

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου – Η γένεση του σύμπαντος και της Γης

Κλεομένης Τσιγάνης Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΠΘ

Η εναρκτήρια εισήγηση έχει τίτλο «Η γένεση του σύμπαντος και της Γης» και θα δοθεί από τον Κλεομένη Τσιγάνη, αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ στον τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής. Όπως σημειώνει ο ίδιος: «Το Σύμπαν δημιουργήθηκε πριν από 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια σε μια Μεγάλη Έκρηξη και έκτοτε διαστέλλεται. Η Μεγάλη Έκρηξη δημιούργησε τα θεμελιώδη σωματίδια και μέσα σε τρία λεπτά(!) το Σύμπαν γέμισε με άφθονο υδρογόνο και ήλιο. Υπό την επίδραση της βαρύτητας δημιουργήθηκαν τα πρώτα αστέρια και οι γαλαξίες. Οι πυρηνικές διεργασίες που συντελέστηκαν στο εσωτερικό των αστεριών και ο εκρηκτικός τους θάνατος συμπλήρωσε τον πίνακα των χημικών στοιχείων και η επόμενη γενιά αστεριών άρχισε να δημιουργείται. Πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια, στις παρυφές του Γαλαξία μας, ένα κομμάτι μεσοαστρικής ύλης άρχισε να καταρρέει βαρυτικά, σχηματίζοντας τον Ήλιο, τη Γη και τους άλλους πλανήτες. Μια αλληλουχία γεγονότων έφερε στη Γη νερό και άλλα χρήσιμα υλικά, σταθεροποίησε το κλίμα και επέτρεψε την ανάπτυξη ζωής. Αυτή την ιστορία θα περιγράψουμε στην ομιλία μας».

Ο Κλεομένης Τσιγάνης έχει ως κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντα την ουράνια μηχανική και την πλανητική επιστήμη. Το έργο του επικεντρώνεται στην εξέλιξη του ηλιακού συστήματος, ενώ έχει συμμετάσχει στη σύνταξη του Ευρωπαϊκού Οδικού Χάρτη Έρευνας στην Αστροβιολογία. Στις διακρίσεις που έχει λάβει για το έργο του συμπεριλαμβάνεται η μετονομασία ενός αστεροειδούς σε «(21775) Tsiganis» από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση (IAU).

Ανοικτό Πανεπιστήμιο Δήμου Θεσσαλονίκης – 2019

Πρόγραμμα ομιλιών:

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου – Η γένεση του σύμπαντος και της Γης

Κλεομένης Τσιγάνης Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΠΘ

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου – Ο μικροβιακός πλανήτης και η γένεση της ζωής

Χρήστος Ουζούνης Διευθυντής Ερευνών ΙΔΕΠ-ΕΚΕΤΑ

Τετάρτη 13 ΦεβρουαρίουΕξέλιξη της ζωής

Θεόδωρος Αμπατζόπουλος Καθηγητής ΑΠΘ

(αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης», κτίριο Μ2)

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου – Ζωή και περιβάλλον

Χαρίτων Χιντήρογλου Καθηγητής-Κοσμήτορας ΣΘΕ/ΑΠΘ

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου – Εγκέφαλος και τέχνη

Αθανάσιος Ντινόπουλος Καθηγητής ΑΠΘ

Τετάρτη 6 Μαρτίου – Κληρονομικότητα και άνθρωπος: Ανιχνεύοντας το DNA

Σπύρος Βήττας Δρ Γενετικής ΑΠΘ

Τετάρτη 13 Μαρτίου – Βιοτεχνολογία, Το παρόν και το μέλλον

Ζαχαρίας Σκούρας Καθηγητής ΑΠΘ

Τετάρτη 20 Μαρτίου – Τα αυτοάνοσα και η άμυνα του οργανισμού

Αλέξανδρος Γαρύφαλλος Καθηγητής ΑΠΘ

 Τετάρτη 27 Μαρτίου – Μεσογειακή διατροφή και ανάπτυξη του παιδιού

Ειρήνη Κοΐδου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΑΠΘ

Τετάρτη 3 Απριλίου – Βιολογία και κοινωνία

Ζαχαρίας Σκούρας Καθηγητής ΑΠΘ

Υπεύθυνος ενότητας:

Ζαχαρίας Σκούρας Καθηγητής Γενετικής

Τμήμα Βιολογίας, Σχολή Θετικών Επιστημών ΑΠΘ

30 Ιανουαρίου 2019 – 3 Απριλίου 2019

Έναρξη: 19.00

Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ

Είσοδος ελεύθερη

Η είσοδος θα γίνεται βάσει λίστας έπειτα από αίτηση στο site του δήμου Θεσσαλονίκης. Για τις επιπλέον θέσεις θα διανέμονται δελτία εισόδου στα εκδοτήρια του κτιρίου Μ2 μία ώρα πριν από κάθε διάλεξη.

 

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...