Η γυάλινη ατσάλινη «αλήθεια»

Η πανδημία απέδειξε την απόλυτη κυριαρχία της τηλεόρασης κι άφησε αρκετά πίσω, τα όποια «κοινωνικά» δίκτυα,στον Δυτικό – τουλάχιστον – κόσμο.

Του Ηλία Κουτσούκου*

Η επιβολή του μαζικού φόβου, από τα Μεγάλα μαζικά Δίκτυα Ενημέρωσης φανερώνει καθημερινά, έναν δυστοπικό κόσμο που έρχεται με ταχύτητα από το παρελθόν, για να εγκατασταθεί στο μέλλον. Φυσικά η τηλεόραση-ως κυρίαρχη δύναμη επικοινωνίας – δεν ανήκει στους φοβισμένους πολίτες, ούτε στις υπάρχουσες κατακερματισμένες πολιτικές, του όποιου «διαφορετικού» Λόγου.

Οι όποιες διαφορετικές «φωνές» πνίγονται κι αυτές μέσα στη φοβία της πανδημίας, είτε πρόκειται για σύγχρονους φιλοσόφους, είτε για ακτιβιστές της πολιτικής, είτε για έμπειρους διανοούμενους. Το βασικό γεγονός είναι καθημερινά οι «επίσημες» ανακοινώσεις στα δελτία ειδήσεων, για τις απώλειες και τους νοσούντες. Ο δήθεν πλανητάρχης – πάσχων βαθύτατα από το «σύνδρομο του Μουσολίνι» – κι ο αντίπαλος του, ηγέτης της Κίνας, διαμορφώνουν φανερά ή υπογείως το δυναμόμετρο του παγκόσμιου φόβου για το «αύριο» του πλανήτη.

Η «άλλη» ενημέρωση – κοινωνικά δίκτυα ή επαφές άμεσης πληροφόρησης – απλώς μεταφέρουν κατά βάση απόψεις αφιλοκερδώς, αδύναμες εικασίες ή έστω μέρος της θολής πραγματικότητας.

Η ανθρωπότητα σύντομα θα βρεθεί μπροστά στο δίλημμα επιλογής της πορείας της. Αν δηλαδή θα συνεχίσει τον μονόδρομο του άκρατου καπιταλισμού με τα χρέη στις πλάτες των μαζών -εξαιτίας της πανδημίας – ή θα διαμορφώσει άλλες λύσεις ουμανισμού και Δικαίου. Στη παρούσα φάση, η ατσάλινη δύναμη της Τηλεόρασης-άρρηκτα δεμένη με τις Εξουσίες – δεν πριμοδοτεί το αισιόδοξο σενάριο αλλά διοχετεύει ειδήσεις Μαζικού Φόβου, πριν αποκαλύψει τις όποιες «αλήθειες» της…

*Ο Ηλίας Κουτσούκος είναι Πρόεδρος Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης