Η ιδιωτική τηλεόραση «στο ερευνητικό μικροσκόπιο» των ΜΜΕ του ΑΠΘ

«Στο μικροσκόπιο» του Εργαστηρίου Πολιτισμικών και Οπτικών Σπουδών του Τμήματος ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τίθεται η ιστορία της ιδιωτικής τηλεόρασης στην Ελλάδα, με στόχο να ανιχνευτεί η σύνδεσή της με την ελληνική πραγματικότητα αλλά και πόσο έχει επηρεάσει η ψηφιακή επανάσταση την πορεία της στο χρόνο. Μάλιστα, ένας ακόμη από τους στόχους των επιστημονικών συναντήσεων είναι να καταλάβουμε την κοινωνία μέσω της αντανάκλασής της στην τηλεόραση, αλλά και να μελετηθεί ή και να αποδομηθεί η εμμονή που μέχρι τώρα υπάρχει ότι η ιδιωτική τηλεόραση είναι η «πηγή του κακού».

Οι ανοιχτές σε όσους ενδιαφέρονται επιστημονικές συναντήσεις ξεκινούν αύριο, Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα τηλεδιασκέψεων 319, στον 3ο όροφο της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, στη Θεσσαλονίκη, στις 3 μ.μ., και θα διαρκέσουν μέχρι τις 21 Μαΐου, με στόχο να συνεχιστούν από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.

Αύριο θα γίνει η αρχή με την εισήγηση του επίκουρου καθηγητή ΑΠΘ, Βασίλη Βαμβακά, ο οποίος θα μιλήσει για την «Κοινωνία της δημόσιας ιδιώτευσης και τις αντανακλάσεις της στην τηλεοπτική οθόνη», ενώ θα ακολουθήσουν αμέσως μετά η επιστημονική συνεργάτης ΕΚΠΑ, Δέσποινα Χρονάκη, και η αναπληρώτρια καθηγήτρια ΕΚΠΑ, Ελίζα Τσαλίκη, οι οποίες θα αναφερθούν στις «Σεξουαλικές ταυτότητες στις ελληνικές σειρές των δεκαετιών 1990 και 2000».

«Υποτίμηση του μέσου από τον επιστημονικό κόσμο»

«Η μελέτη της ιδιωτικής τηλεόρασης είναι αδύναμη στην Ελλάδα, με υποτονικό το ενδιαφέρον, και όταν υπήρχε ήταν καταδίκη, παρά μια συστηματική μελέτη για το τι επιρροή άσκησε», είπε στο Dailythess ο Βασίλης Βαμβακάς, προσθέτοντας ότι υπάρχει »υποτίμηση του μέσου από τον επιστημονικό κόσμο».

Στόχος των επιστημονικών συναντήσεων, σύμφωνα με τον κ. Βαμβακά, είναι να καταλάβουμε τι συνέβη με την ελληνική ιδιωτική τηλεόραση όλα αυτά τα χρόνια, να επιτύχουμε τον εμπλουτισμό της έρευνας και να ξεφύγουμε από τα στερεότυπα, αλλά και να καταλάβουμε την κοινωνία μέσω της αντανάκλασής της στην τηλεόραση.

Κάλεσμα σε ανθρώπους της ιδιωτικής τηλεόρασης

Οι συναντήσεις έχουν σεμιναριακό χαρακτήρα και όσοι θα κάνουν εισηγήσεις έχουν ασχοληθεί με δημοσιεύσεις για την ελληνική τηλεόραση, λέει στο Dailythess ο κ. Βαμβακάς, απευθύνοντας γενικό κάλεσμα σε ανθρώπους που εμπλέκονται στο χώρο της ελληνικής ιδιωτικής τηλεόρασης, ώστε να συμβάλουν στην κατεύθυνση του εμπλουτισμού αυτού του εγχειρήματος.

Στις επόμενες επιστημονικές συναντήσεις οι ομιλητές θα πραγματευτούν θέματα, όπως το ψυχαγωγικό πρόγραμμα του Mega, η πραγμάτευση φύλου και έθνους, αλλά και αταίριαστοι τηλεοπτικοί έρωτες μέσα από κωμικές σειρές, λογοτεχνικές διασκευές σειρών, η ειδησεογραφία αλλά και τα τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ της ιδιωτικής τηλεόρασης.