«Η ισλαμιστική τρομοκρατία έχει φθάσει στην Γερμανία»

Εικοσιεπτάχρονος Σύρος πρόσφυγας, του οποίου η αίτηση ασύλου στη Γερμανία είχε απορριφθεί πριν από ένα χρόνο, ήταν ο δράστης της βομβιστικής επίθεσης που προκάλεσε τον τραυματισμό 12 ατόμων το βράδυ της Κυριακής στην πόλη Άνσμπαχ της Γερμανίας.

Ο Σύρος είχε μαζί του σακίδιο με τη βόμβα και ανατινάχθηκε πολύ κοντά στο σημείο όπου διεξαγόταν υπαίθριο φεστιβάλ μουσικής, όπου νωρίτερα είχε επιχειρήσει να εισέλθει αλλά δεν του επετράπη η είσοδος, σύμφωνα με αξιωματούχους στη Βαυαρία.

Περίπου 2.500 απομακρύνθηκαν από τον χώρο μετά την έκρηξη.

Τρεις εκ των τραυματιών νοσηλεύονται κατά πληροφορίες σε κρίσιμη κατάσταση.

Την ανάγκη να αποσαφηνιστούν τα αίτια του χτυπήματος στο ‘Ανσμπαχ «γρήγορα και πλήρως», καθώς «μόνο τότε θα καταλήξουμε στα σωστά συμπεράσματα», τόνισε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ κάνοντας λόγο για «μέρες τρόμου» που Βιώνει η Βαυαρία.

Για «ενδείξεις ισλαμιστικής επίθεσης αυτοκτονίας» είχε μιλήσει νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιόαχιμ Χέρμαν. Για «ισλαμιστική επίθεση αυτοκτονίας» έκανε λόγο και ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βαυαρίας Βίνφριντ Μπάουσμπακ. «Η ισλαμιστική τρομοκρατία έχει φθάσει στην Γερμανία» έγραψε στη σελίδα του στο Facebook.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας της Βαυαρίας δήλωσε πάντως πως δεν είναι σαφές εάν ο 27χρονος ήταν ή όχι ισλαμιστής.

  • «Ενδείξεις για ισλαμιστική επίθεση αυτοκτονίας»

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν δήλωσε ότι ο νεαρός άνδρας είχε κάνει δύο απόπειρες αυτοκτονίας προηγουμένως και είχε νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική.

Είχε φτάσει στη Γερμανία πριν από δύο χρόνια και η αίτηση ασύλου που είχε καταθέσει είχε απορριφθεί ένα χρόνο πριν. Του είχε δοθεί προσωρινή άδεια παραμονής, δεδομένης της εμπόλεμης κατάστασης στη Συρία καθώς και ένα διαμέρισμα στην πόλη Άνσμπαχ όπου και διέμενε.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι ο δράστης επρόκειτο να απελαθεί στη Βουλγαρία. Είχε λάβει δύο ειδοποιήσεις, η τελευταία στις 13 Ιουλίου.

«Δεν ξέρω εάν ήθελε να αυτοκτονήσει ή εάν είχε πρόθεση να σκοτώσει κι άλλους» είπε ο υπουργός Χερμ, τονίζοντας πάντως πως η βόμβα που είχε στο σακίδιό του μπορούσε να σκοτώσει και να τραυματίσει πολλά άτομα.

Ο κ. Χέρμαν πρόσθεσε ότι προφανώς δεν του είχε επιτραπεί η είσοδος στο φεστιβάλ της Άνσμπαχ λίγο πριν την έκρηξη, ενώ επίσης υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι έλεγχοι όσων ζουν στη χώρα.

Από πλευράς του, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βαυαρίας Βίνφριντ Μπάουσμπακ ζήτησε να προσαρμοστεί το «δημοκρατικό και ελεύθερο Κράτος Δικαίου» της Γερμανίας, να ενισχυθούν οι υπηρεσίες ασφαλείας και να βελτιωθούν οι δυνατότητες έρευνας και ασφάλειας στο Διαδίκτυο.

Τόνισε δε την ανάγκη να επανεξεταστεί το πλαίσιο που τίθεται από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αλλά και να αναθεωρηθεί η νομοθεσία που αφορά το δικαίωμα παραμονής στην Γερμανία.

Ο χώρος του φεστιβάλ εκκενώθηκε από τα 2.500 άτομα που το παρακολουθούσαν, ενώ ειδικοί προσπαθούν να ερευνήσουν το είδος των εκρηκτικών που χρησιμοποίησε ο δράστης.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, από τους 12 τραυματίες, οι τρεις νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Αν και αρχικά τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για διαρροή γκαζιού, ο δήμαρχος της πόλης δήλωσε λίγο αργότερα ότι πρόκειται για έκρηξη στο εστιατόριο-καφέ Eugens Weinstube επί της οδού Pfarrstrasse.

Πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά επίθεση που σημειώνεται στη Γερμανία, προτού ακόμη η χώρα συνέλθει από την επίθεση της περασμένης Παρασκευής σε εμπορικό κέντρο του Μονάχου, με δράστη έναν 18χρονο ιρανικής καταγωγής γερμανό πολίτη, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο εννέα ατόμων.

Η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ενημερώνεται συνεχώς για όλες τις εξελίξεις.