Η ΝΔ θέλει να ανανεώσει ένα πολιτικό σύστημα που στηρίχθηκε σε Γκόρτσους

«Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης έχουν δομήσει όλη την πολιτική τους πρακτική πάνω στην οικογενειοκρατία και στους επαγγελματίες πολιτικούς, θέλουν να ανανεώσουν ένα πολιτικό σύστημα που στηρίχθηκε σε παραγοντισμούς, κομματάρχες και Γκόρτσους», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM» σχετικά με την πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

«Αυτό που κατατέθηκε από τη ΝΔ είναι μία απαίτηση να συνταγματοποιήσουμε τα πλεονάσματα και τα μνημόνια, ενώ για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και ως προς τη διαδικασία εκλογής αλλά και ως προς το πρόσωπο του Προέδρου δεν υπήρχε καμία τοποθέτηση», είπε ο κ. Φάμελλος, εκτιμώντας ότι «αποκαλύπτονται οι πολύ ισχυρές αντιθέσεις που υπάρχουν στη ΝΔ, φαίνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ισχυρά όμηρος του κ. Σαμαρά και του κ. Γεωργιάδη και Βορίδη».

«Από τη μεριά της κυβέρνησης», επισήμανε, «είναι ξεκάθαρο ότι και η λειτουργία του Κοινοβουλίου θα είναι ισχυρότερη με αυτές τις προτάσεις της, η αξιοπιστία της πολιτικής θα ενισχυθεί, θα διακοπεί ο επαγγελματισμός στην πολιτική και οικογενειοκρατία και είναι ένα ζήτημα στο οποίο δεν τοποθετήθηκε ο κ. Μητσοτάκης για τον περιορισμό θητειών των βουλευτών, γιατί παραπάει αυτό το κακό στην Ελλάδα να είναι κληρονομικό δαχτυλίδι το πολιτικό γραφείο και βέβαια δεν τοποθετήθηκε και για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών».

Σε ό,τι αφορά την πρόταση της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος για την «Προστασία του Περιβάλλοντος», ο αναπληρωτής υπουργός παρατήρησε: «Η πρόταση της ΝΔ για το άρθρο 24 πρώτον περιέχει την υποχρέωση να μην αναδασώνονται εκτάσεις που θα αποψιλωθούν μετά την ψήφιση του Συντάγματος. Άρα, κλείνει το μάτι στους εκχερσωτές. Δεύτερον δεν προβλέπει να κηρύσσονται αναδασωτέες οι δασικές εκτάσεις, παρά μόνο τα δάση -δηλαδή, οι περιοχές που είναι πάρα πολύ χρήσιμες, όπως οι δασικές εκτάσεις και τα λιβάδια να μην είναι στη δασική νομοθεσία- και τρίτον και σημαντικότερο προτείνει την αλλαγή του χρόνου ορισμού του δάσους, τη χρονολογία 1975, το οποίο σημαίνει ότι ακυρώνονται όλοι οι δασικοί χάρτες που έχουν ήδη κυρωθεί στη χώρα και μια προσπάθεια που κρατάγανε στο ντουλάπι σαράντα χρόνια και τώρα επιτέλους η Ελλάδα γίνεται ευρωπαϊκή χώρα στη λειτουργία του κτηματολογίου και έχει δασικούς χάρτες».

«Προτείνει η ΝΔ», συνέχισε ο κ. Φάμελλος, «την ακύρωση του έργου των δασικών χαρτών, την ακύρωση του κτηματολογίου, κλείνει το μάτι σε καταπατητές και εκχερσωτές της περιόδου της Χούντας -όταν βάζεις το 1975 ως χρόνο προσδιορισμού του δάσους, λες δεν με νοιάζει τι καταπάτηση έγινε πριν- και ουσιαστικά ακυρώνει το Σύνταγμα του 1975, το οποίο καθόριζε τι είναι δάσος και ποια είναι τα χαρακτηριστικά του και ακυρώνει όλη τη σαραντάχρονη πορεία της Μεταπολίτευσης στην περιβαλλοντική πολιτική, γιατί ουσιαστικά θέλει να ασχοληθεί και να κλείσει το μάτι μόνο στους καταπατητές».

«Είναι ξεκάθαρο ότι η ΝΔ έχει υποβάλει πρόταση στη Βουλή να αναστείλουμε όλα τα δασικά πρόστιμα. Δηλαδή, σε όλους όσοι έχουν κάνει πλιάτσικο στη δασική γη, τους κλείνει το μάτι και λέει εγώ θα σας σβήσω και τα πρόστιμα. Και τώρα επιδιώκει να αλλάξει και τον ορισμό του δάσους. Είναι ξεκάθαρα υποκριτική η πρόταση αυτή, τώρα που έχουμε δασικούς χάρτες, έχουμε ένα αναπτυξιακό εργαλείο στα χέρια μας, ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει η ανάπτυξη να γίνεται με κανόνες ξεκάθαρους, διαφανείς για όλους, να ξέρει ο πολίτης, ο δήμος, η κοινωνία, τι είναι δασική έκταση και τι δεν είναι», αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός.

«Πολιτικό παιχνίδι χωρίς να υπάρχει ζήτημα με τη λειτουργία λατομείου στο Μεσαίο»

Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, τις αντιδράσεις στον Δήμο Ωραιοκάστρου για την προοπτική λειτουργίας νέου λατομείου στο Μεσαίο, ο κ.Φάμελλος εξήγησε: «Η συγκεκριμένη απόφαση για τα δύο λατομεία που υπάρχουν στην περιοχή του Μεσαίου, για τα οποία έχει δώσει περιβαλλοντικούς όρους η Αποκεντρωμένη Διοίκηση -για τους συνεταιρισμούς Νίκη και Κυψέλη- αφορά μία διαδικασία που κρατάει τουλάχιστον 20 χρόνια, είχε σημαντικές προσφυγές στο ΣτΕ, οι οποίες το 2014 και 2015 δυστυχώς χάθηκαν από την πλευρά της τοπικής κοινωνίας. Όμως, αυτό που έχει σημασία για τη δική μας Διοίκηση είναι ότι βρήκαμε πως υπάρχουν δύο εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων οι οποίες εκδόθηκαν το Φθινόπωρο του 2018 -στις 12 Σεπτεμβρίου- και οι οποίες από όσο έψαξα εγώ στα αρχεία του υπουργείου -είναι 100% διευκρινισμένο-ούτε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας- Θράκης ούτε στο υπουργείο έχουν υποβληθεί προσφυγές κατά των συγκεκριμένων εγκρίσεων περιβαλλοντικών όρων. Έχει δοθεί η μέγιστη δημοσιότητα διότι οι συγκεκριμένες εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια και ταυτόχρονα έχουν αναρτηθεί στον ειδικό ιστότοπο που έχει το υπουργείο (aepo.ypeka.gr), που εδώ και πάρα πολλά χρόνια όλη η αυτοδιοίκηση γνωρίζει ότι εκεί αναρτώνται όλες οι εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων, ώστε να μην ψάχνει γενικά σε έγγραφα της Διαύγειας».

«Οι καταγγελίες και ανησυχίες των πολιτών διατυπώνονται για υφιστάμενη λατομική λειτουργία για την οποία, επίσης, δεν είχε γίνει παρέμβαση προς το υπουργείο. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει ζήτημα να κάνουμε αυτή τη στιγμή ένα πολιτικό παιχνίδι και να κρυβόμαστε πίσω από γραφειοκρατικούς λόγους. Έχει τηρηθεί όλη η διαδικασία νομιμότητας ως προς τη δημοσιοποίηση της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, δεν έχουμε προσφυγή από την πλευρά του Δήμου για κανένα από τα δύο νέα αδειοδοτημένα λατομεία, εμείς, όμως, από τη μεριά μας, έχουμε ήδη ζητήσει να γίνει έλεγχος και στην υφιστάμενη λατομική δραστηριότητα και στο τι έχει διαμειφθεί τα τελευταία είκοσι χρόνια και προφανώς πρέπει να διασφαλίσουμε προς τους πολίτες, ασχέτως τι έχει κάνει ο δήμος ή όχι, ότι οι δραστηριότητες αυτές λειτουργούν νόμιμα και με περιβαλλοντικά κριτήρια. Αυτό θα το κάναμε για οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας, όπως και για την αντίστοιχη περιοχή του Δήμου Θέρμης -στο Λιβάδι Δήμου Θέρμης- εξετάζουμε τώρα την προσφυγή διότι υπάρχουν ζητήματα στην περιβαλλοντική αδειοδότηση που θέλουμε να γίνεται με ασφάλεια», διευκρίνισε.