Η νέα νεοφιλελεύθερη διακυβέρνηση δεν αντέχει την ελευθεροτυπία…

Τα κρούσματα και οι επιθέσεις κατά του Τύπου, στην εποχή της κανονικότητας της νέας μεταρρυθμιστικής και «ευρωπαϊκής» διακυβέρνησης Μητσοτάκη, καθημερινά πληθαίνουν.

Και δεν είναι μόνο το θέμα των fake news από τον φιλοκυβερνητικό διαπλεκόμενο Τύπο που προμοτάρει και προπαγανδίζει ασύστολα το κυβερνητικό έργο και προστατεύει την κυβέρνηση. Το μείζον είναι ο έλεγχος που ασκείται ολιγαρχικά στα ΜΜΕ από τους ισχυρούς του τόπου αλλά και οι άμεσες επιθέσεις κατά δημοσιογράφων και Μέσων, που τολμούν να διαφοροποιηθούν από το main stream, να διαφωνήσουν με τις επιταγές των εξουσιών και να ασκήσουν κριτική. Να κάνουν δηλαδή την δουλειά τους, ελέγχοντας την οποιαδήποτε εξουσία, πολιτική, οικονομική, κομματική, θρησκευτική, ακαδημαϊκή κ.λ.π.

Να μερικά τρανταχτά παραδείγματα επιθέσεων της πολιτικής και οικονομικής ολιγαρχίας κατά του Τύπου και των λειτουργών του:

  • Ο Απόστολος Δοξιάδης, κυβερνητικό στέλεχος, βοηθός συντονιστής για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, ζήτησε την απόλυση δημοσιογράφου από την εφημερίδα «Τα Νέα», διότι τόλμησε να ασκήσει κριτική.
  • Η ΠΑΕ Ολυμπιακός, του γνωστού εφοπλιστή Β. Μαρινάκη, εκ των επιστήθιων φίλων της κυβέρνησης, «έκοψε» τα αιτήματα για διαπιστεύσεις δημοσιογράφων της Βόρειας Ελλάδας και της κάμερας του OpenTV στο πρόσφατο ματς με τον ΠΑΟΚ.
  • Αξιωματικός της Αεροπορίας, συνδικαλιστής της ΝΔ, που υπηρετεί στο γραφείο του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, ζήτησε από την… πολιτική ηγεσία να «αξιολογήσει δημοσιογραφικές συμπεριφορές» και να «πετάξει έξω» από το υπουργείο διαπιστευμένους δημοσιογράφους, διότι όπως ισχυρίστηκε, δημοσιογράφοι «κρίνουν αποφάσεις επιτελών» και αποσπούν έγγραφα από επιτελείς… μέσω απειλών.
  • Δημοσιογράφος που τόλμησε να αναδείξει το θέμα και να στηλιτεύσει την προσπάθεια λογοκρισίας των διαπιστευμένων δημοσιογράφων στο υπουργείο Άμυνας, στοχοποιήθηκε με την κατηγορία ότι επιχειρεί τον «διχασμό των στρατιωτικών».
  • Πρόεδρος μεγάλης ΚΑΕ απαίτησε δημοσίως την απόλυση αθλητικού δημοσιογράφου, επειδή τον ενοχλούσαν οι απόψεις του. Προειδοποίησε δε, ότι αν το Μέσο δεν υπακούσει, θα τιμωρηθεί.
  • Αρχιερείς του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων κατέθεσαν 3 αγωγές σε βάρος δημοσιογράφου, διότι τόλμησε να γράψει το βιβλίο «Λύτρωση – Περί Αγίου Φωτός», που αποδεικνύει με αδιάσειστα στοιχεία ότι το «Άγιο Φως» ανάβει από ανθρώπινο χέρι. Εναγόμενοι είναι ο εκδοτικός οίκος αλλά και ο πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, Σ.Ζ, που προλόγισε το βιβλίο. Οι ενάγοντες ζητούν 700.000 ευρώ.

 

Υπάρχουν κι άλλα πολλά, και φυσικά δεν ξεχνάμε τους απλήρωτους δημοσιογράφους, τις συνθήκες «γαλέρας» σε πολλά ΜΜΕ και τις πιέσεις που δέχονται οι άνθρωποι του Τύπου, ακόμα και από δήθεν δημοκράτες, δεξιούς κι αριστερούς, για να «προσαρμόζουν» τις απόψεις τους και να κρύβουν την αλήθεια. Έχουμε και ονόματα …

Η ΕΣΗΕΑ, σε ανακοινώσεις της, καταδίκασε τις ενέργειες που φιμώνουν την ελευθερία του λόγου, τις επιλεκτικές διαπιστεύσεις, τις αστήριχτες κατηγορίες που προκαλούν και θυμηδία, και επισήμανε πως «οι φορείς της εξουσίας οφείλουν να καταλάβουν ότι η πολυφωνία είναι το οξυγόνο της δημοκρατίας».

 

Από την κυβέρνηση των αρίστων ακούει κανείς ή δεν τους αφήνει ή αιδώς από το θέμα Διαματάρη;

Φ.Δ.