Η πανδημία επιδεινώνει την κατάσταση νέων με ψυχικά νοσήματα

Η κατάσταση ποσοστού μεγαλύτερου από 80% των νέων ανθρώπων με ιστορικό ψυχικών ασθενειών έχει επιδεινωθεί από τότε που άρχισε η πανδημία του κορονοϊού, σύμφωνα με έρευνα που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η έρευνα διεξήχθη από την φιλανθρωπική οργάνωση για την ψυχική υγεία YoungMinds σε 2.111 άτομα κάτω των 25 ετών, τα οποία είχαν ιστορικό ψυχικών ασθενειών, με ερώτημα πώς τους επηρέασε η πανδημία.

Από το 83% που δήλωσε ότι η πανδημία επιδείνωσε την ψυχική τους υγεία, το 32% είπε ότι την κατέστησε «πολύ χειρότερη» και το 51% «λίγο χειρότερη».

Η έρευνα διεξήχθη κατά τη διάρκεια μιας περιόδου έντονης αλλαγής, μεταξύ 20 Μαρτίου – όταν τα σχολεία έκλεισαν για τους περισσότερους μαθητές – και τις 25 του μηνός, όταν επιβλήθηκαν αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα.

Μεταξύ των ερωτηθέντων που είχαν πρόσβαση σε υπηρεσίες υποστήριξης της ψυχικής υγείας μέχρι το ξέσπασμα της κρίσης – περιλαμβανομένου του Εθνικού Συστήματος Υγείας, των σχολείων και των συμβούλων στα πανεπιστήμια, τις γραμμές βοήθειας και στις φιλανθρωπικές οργανώσεις – το 74% δήλωσε ότι συνεχίζει να λαμβάνει υποστήριξη και το 26% ότι δεν έχει καμία  πρόσβαση.

Ανάμεσα σ’ αυτούς που δεν έχουν πλέον πρόσβαση σε βοήθεια, ορισμένοι είπαν ότι είχαν επηρεαστεί κυρίως λόγω του κλεισίματος των σχολείων, επειδή δεν μπορούσαν να παρακολουθήσουν ομάδες υποστήριξης δια ζώσης και ότι δεν τους βόλευε η βοήθεια μέσω υπολογιστή ή τηλεφώνου. Άλλοι που λάμβαναν βοήθεια από αυτά τα μέσα εξέφρασαν ανησυχία για την παραβίαση της ιδιωτικότητάς τους ή είπαν ότι τους προκαλούσε άγχος το να μιλούν με κάποιον άγνωστο στο τηλέφωνο ή σε βιντεοκλήση.

Όταν οι συμμετάσχοντες ρωτήθηκαν τι επηρέασε περισσότερο την ψυχική τους υγεία, χαρακτήρισαν ως βασικούς παράγοντες κυρίως το ότι έχασαν την καθημερινή τους ρουτίνα και ότι βρέθηκαν κοινωνικά απομονωμένοι.

πηγή: Guardian