Η «Πόλη Μπροστά» για την «Προοδευτική Συμμαχία» του δήμου Παύλου Μελά

Με το σύνθημα «Πόλη Μπροστά» και υποψήφια Δήμαρχο Παύλου Μελά τη Σίσσυ Φραγκοπούλου προχωρά στη μάχη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου η «Προοδευτική Συμμαχία για τον Δήμο Παύλου Μελά», που αποτελεί τη σύμπραξη εννέα εν ενεργεία δημοτικών συμβούλων (μεταξύ των οποίων και τρεις επικεφαλής παρατάξεων) από τέσσερις διαφορετικές δημοτικές παρατάξεις.

Η Σίσσυ Φραγκοπούλου, ο Γιώργος Στολτίδης και ο Αλέξης Παπαδόπουλος (από την παράταξη «Κοινωνική Συνένωση»), ο Τάσος Σταμπουλής και ο Ιάκωβος Αβραμίδης (από την παράταξη «Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών»), ο Γιάννης Μοσχούλας (επικεφαλής της παράταξης «Έχεις επιλογή»), η Όλγα Μυρίδου, η Έλενα Ορφανίδου και  ο Νίκος Παυλίδης(από τη διοικούσα παράταξη «Ευ Πόλις»), ένωσαν τις δυνάμεις τους με στόχο τον σχηματισμό ενός μεγάλου δημοκρατικού, προοδευτικού μετώπου για την αλλαγή σελίδας στον Δήμο Παύλου Μελά. Παράλληλα, απευθύνουν πρόσκληση σε όσους πιστεύουν στις συλλογικές δράσεις και στη συνεργασία να συμμετάσχουν στην προσπάθεια να πάει η Πόλη Μπροστά με μία νέα, προοδευτική δημοτική αρχή.

Όπως ανέφερε η υποψήφια Δήμαρχος, Σίσσυ Φραγκοπούλου στη διάρκεια συνάντησης γνωριμίας με δημοσιογράφους, που πραγματοποίησε η «Προοδευτική Συμμαχία για τον Δήμο Παύλου Μελά» θέλουμε την Πόλη Μπροστά:

Στον δημόσιο χώρο. Διεκδικούμε την παραχώρηση και διαχείριση των δύο μεγάλων στρατοπέδων που βρίσκονται στον Δήμο μας: του στρατοπέδου Παύλου Μελά έκτασης 330 στρεμμάτων και του στρατοπέδου Καρατάσιου έκτασης 680 στρεμμάτων. Η παραχώρηση του στρατοπέδου Παύλου Μελά, αποτέλεσμα χρόνιων διεκδικήσεων των πολιτών, των κινημάτων και των εκάστοτε δημοτικών αρχών ολοκληρώθηκε  το 2017. Στο τέλος του 2018 είμαστε ακόμη σε αρχικό στάδιο, καθώς δεν έχουν καν ολοκληρωθεί οι τυπικές διαδικασίες ανταλλαγής των 83 κατοικιών με το στρατόπεδο. «Οι διαδικασίες στο μελετητικό κομμάτι για την αξιοποίηση του στρατοπέδου σημειώνουν σημαντική καθυστέρηση. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο πνοής για τον δήμο αλλά και συνολικά τη Θεσσαλονίκη. Το στοίχημα είναι να είναι ένα έργο βιώσιμο και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να έχουμε δίπλα μας τους πολίτες», τόνισε η Σίσσυ Φραγκοπούλου. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι πρέπει να δοθεί αγώνας με πειστικές, εφικτές και βιώσιμες λύσεις για να παραχωρηθεί στον δήμο Παύλου Μελά το στρατόπεδο Καρατάσιου και να αξιοποιηθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Ανάλογες κινήσεις πρέπει να γίνουν για υπάρξει πολιτική λύση και να παραχωρηθεί στον δήμο η έκταση των 16 στρεμμάτων του πρώην εργοστασίου ΑΓΝΟ. Προτεραιότητα είναι και η επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος των καταπατημένων εκτάσεων του Δήμου.

– Στις Συγκοινωνίες και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Η ουσιαστική ενοποίηση των τριών δημοτικών ενοτήτων (Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία) θα βοηθήσει στην πρόοδο και στην εξωστρέφεια του Δήμου Παύλου Μελά. Οκτώ χρόνια μετά τη δημιουργία του ενιαίου μεγάλου Δήμου δεν υπάρχει ενιαίο δίκτυο μεταφορών που να εξυπηρετεί ολόκληρη την πόλη, με αποτέλεσμα οι πολίτες για να εξυπηρετηθούν από τις υπηρεσίες του Δήμου να αλλάζουν δύο και τρία μέσα μαζικής μεταφοράς. «Ο Δήμος πρέπει να αξιοποιήσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να λειτουργήσει ενδοδημοτική συγκοινωνία. Παράλληλα, πρέπει να υπάρξει ο κατάλληλος σχεδιασμός για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου ενόψει των εργασιών κατασκευής του Μετρό στον Δήμο και τη διεκδίκηση της επέκτασης το συντομότερο δυνατό προς την Ευκαρπία και το νοσοκομείο Παπαγεωργίου», υπογράμμισε η Σίσσυ Φραγκοπούλου.

-Στην κοινωνική πολιτική και αλληλεγγύη. Η δημιουργία και ανάπτυξη δομών-υπηρεσιών-δράσεων για την καταπολέμηση της ανεργίας και της φτώχειας και η συνεισφορά στον συνάνθρωπο αποτελούν βασικές προτεραιότητες. Σημειώνεται ότι ο Δήμος Παύλου Μελά και συγκεκριμένα ο πρώην Δήμος Πολίχνης ήταν από τους πρώτους που θεσμοθέτησε τη λειτουργία κοινωνικού ιατρείου και παντοπωλείου πριν τη θεσμοθέτησή τους από την κεντρική κυβέρνηση. Σημαντικό ζήτημα είναι και η δημιουργία Παιδικών Σταθμών ειδικά στις περιοχές που προσελκύουν νέα ζευγάρια, όπως είναι η Ευκαρπία και τα Μετέωρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ευκαρπία λειτουργεί σήμερα μόνο ένας παιδικός σταθμός,

Στην Υγεία και την Παιδεία. Η εύρυθμη λειτουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας, κρίνεται απαραίτητη για τους πολίτες του Δήμου. Η κατασκευή νέων σχολικών μονάδων στις περιοχές που παρουσιάζονται σοβαρές ελλείψεις υποδομών, είναι ζήτημα άμεσης προτεραιότητας.

-Στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό: Ο Δήμος Παύλου Μελά μπορεί να αποτελέσει σημείο πολιτιστικής αναφοράς ολόκληρης της Θεσσαλονίκης καθώς έχει το πλεονέκτημα να φιλοξενεί δύο τμήματα της  Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, το τμήμα Εικαστικών και το τμήμα Κινηματογράφου, καθώς και τη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. «Η Μονή Λαζαριστών και οι Βυζαντινοί Νερόμυλοι μαζί με τα Ανοικτά Θέατρα της Ευκαρπίας και της Πολίχνης, το Πολιτιστικό Κέντρο Τσακίρης, το Δημοτικό Ωδείο, οι Βιβλιοθήκες και οι Δομές της  Ίριδας  φιλοδοξούμε να αποτελέσουν πόλο έλξης», τόνισε η υποψήφια Δήμαρχος.

-Στην Καθαριότητα και το Περιβάλλον: Η ανακύκλωση και η ανταποδοτικότητά της είναι το μεγάλο στοίχημα για τον Δήμο Παύλου Μελά. Είναι αναγκαία η αναδιάρθρωση της διαχείρισης των απορριμμάτων με έμφαση στον διαχωρισμό στην πηγή, τη δημιουργία διακριτών ρευμάτων(μέταλλο, χαρτί, πλαστικό), η κομποστοποίηση των οργανικών και η ελαχιστοποίηση του υπολείμματος προς τελική απόθεση. Ο Δήμος Παύλου Μελά, όπου λειτουργεί ο ΣΜΑ Ευκαρπίας, εντάσσεται στην περιβαλλοντικά υποβαθμισμένη Δυτική Θεσσαλονίκη. Η δημιουργία ενός περιβαλλοντικού παρατηρητηρίου με πρωτοβουλία του Δήμου μπορεί να συμβάλλει στην αναβάθμισή της περιοχής.