Η στρατηγική ανάπλασης του παραλιακού μετώπου Θεσσαλονίκης

Το πρόγραμμα-πλαίσιο για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου που σχεδίασε ο Δήμος Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη του Ομίλου Παγκόσμιας Τράπεζας και της Deloitte παρουσιάστηκε σήμερα, Τρίτη 19 Μαρτίου 2019, σε ειδική ενημερωτική εκδήλωση στο Δημαρχείο.

Με στόχο τη μεταμόρφωση του παραλιακού μετώπου, έκτασης περίπου 8,5 χλμ., ο Όμιλος Παγκόσμιας Τράπεζας ανέθεσε στην Deloitte Ελλάδας σε συνεργασία με την ομάδα υποδομών και επενδυτικών έργων (Infrastructure & Capital Projects) της Deloitte στην Ουάσινγκτον, να υποστηρίξει την κατάρτιση ενός πλαισίου χωρικής και οικονομικής ανάπτυξης για την υλοποίηση του οράματος της πόλης για το παραλιακό μέτωπο.

Βασική επιδίωξη είναι ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης της πόλης με τη θάλασσα και το παραλιακό της μέτωπο, σύμφωνα και με τους βασικούς στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, όπως περιγράφονται στη Στρατηγική για την Αστική Ανθεκτικότητα «Θεσσαλονίκη 2030».

«Η Θεσσαλονίκη πρέπει επιτέλους να στραφεί προς την θάλασσα»

Ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης ανέφερε ότι με το συγκεκριμένο πρόγραμμα – πλαίσιο στόχος είναι η ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου μέσα και από δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και απώτερος σκοπός, η οικονομική ανάπτυξη της πόλης. «Πρόκειται για ένα σπουδαίο και χρήσιμο εργαλείο που θα παραδώσουμε τόσο στην επόμενη δημοτική Αρχή, όσο και στην επόμενη περιφερειακή Αρχή για να το αξιοποιήσει για το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για το παραλιακό μέτωπο του Θερμαϊκού κόλπου που συντάσσει» επισήμανε και συνέχισε: «το πρόγραμμα – πλαίσιο ενσωματώνει τους διαχρονικούς σχεδιασμούς και τις στοχεύσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης για την ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου εντός των διοικητικών ορίων του, λαμβάνοντας όμως υπόψη και τις επενδυτικές δυνατότητες που θα εξασφαλίσουν αναπτυξιακές προοπτικές. Αυτό το επενδυτικό σχέδιο είναι επίσης ιδιαίτερο, γιατί υποστηρίχθηκε από έναν διεθνή οργανισμό με πείρα και τεχνογνωσία, την Παγκόσμια Τράπεζα, στη βάση των συμμετοχικών και συναινετικών διαδικασιών που προηγήθηκαν, όπως προβλέπει το πρόγραμμα για τις 100 Ανθεκτικές Πόλεις του Ιδρύματος Ροκφέλερ στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Θεσσαλονίκης από το 2015, και συντάχθηκε από την Deloitte,  τη μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών. Άρα αποτελεί μια στέρεη βάση για τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι διάφοροι εμπλεκόμενοι – και ο Δήμος Θεσσαλονίκης», σημείωσε ο Γιάννης Μπουτάρης, προσθέτοντας ότι η Παγκόσμια Τράπεζα καλύπτει εξ ολοκλήρου το κόστος της μελέτης που ανέλαβε η Deloitte. «Η ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου αποτελεί επιπλέον και έναν από τους τέσσερις πυλώνες του Στρατηγικού Σχεδίου «Θεσσαλονίκη 2030», καθώς, όπως έχω πει πολλές φορές, η Θεσσαλονίκη πρέπει επιτέλους να στραφεί προς την θάλασσα, και αυτό ακριβώς προσπαθούμε να κάνουμε με όλες αυτές τις συντονισμένες κινήσεις» κατέληξε ο Δήμαρχος.

Στον χαιρετισμό που απέστειλε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς τόνισε ότι η στρατηγική του Δήμου, έχει οραματικό στόχο τη «Θεσσαλονίκη 2030», διαμορφώνεται όμως ψηφίδα-ψηφίδα με προτάσεις και δράσεις, ενώ πρόσθεσε: «Η διεύρυνση του δημόσιου χώρου, με αναπλάσεις πολεοδομικού χαρακτήρα, η πρόσδεση των πολεοδομικών αναπλάσεων με δημόσιες αλλά και ιδιωτικές επενδύσεις συνιστούν το μείγμα που θα καταστήσει τη Θεσσαλονίκη οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής».

«Ανάκτηση του δημόσιου χώρου όπου θα συνυπάρχουν δημόσιες και ιδιωτικές δραστηριότητες»

Στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε επίσης στις προτεραιότητες για την ανάκτηση του δημόσιου χώρου, όπου θα συνυπάρχουν δημόσιες και ιδιωτικές δραστηριότητες: την απόδοση δημοσίων χώρων από την ΕΤΑΔ (Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου) στον Δήμο, τη δημιουργία αναπτυξιακού πλάνου για την ευρύτερη περιοχή Ποσειδωνίου – Μεγάρου Μουσικής, τη δημιουργία σύγχρονων ναυταθλητικών εγκαταστάσεων για τους Ναυταθλητικούς Ομίλους, τη λειτουργία θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας, την αναβάθμιση των καθέτων οδών στη Λ. Νίκης και τη λειτουργική ενοποίηση της παλιάς παραλίας (δημιουργία ενός ντεκ, μιας αναστρέψιμης εξέδρας λίγων μέτρων, στην παλιά παραλία).

Ο Αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, Γιώργος Δημαρέλος επισήμανε: «Το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου του Δήμου Θεσσαλονίκης αποτελεί έναν οδηγό για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να κινηθεί η Δημοτική Αρχή στο μέλλον για να αξιοποιηθεί αυτό το πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο της πόλης. Αποτελεί δε και τη συνεισφορά του Δήμου, όσον αφορά στις δικές του επιθυμίες και απόψεις, για την ευρύτερη ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου, του οποίου την ευθύνη έχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε μητροπολιτικό επίπεδο. Η συνεισφορά αυτή είναι ευθυγραμμισμένη με την τρέχουσα πραγματικότητα των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι, δηλαδή, μία ρεαλιστική προσέγγιση των δυνατοτήτων που υπάρχουν και δεν είναι ένα ακόμα οραματικό σχέδιο, το οποίο θα μείνει στα συρτάρια».

Τα βασικά σημεία του προγράμματος – πλαισίου

Τα βασικά σημεία του προγράμματος-πλαισίου παρουσιάστηκαν από τους εκπροσώπους της Deloitte, Θεόδωρο Παπακωνσταντίνου, Επικεφαλής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της Deloitte για τη Βόρειο Ελλάδα, και Χριστίνα Αμοιραδάκη, Υπεύθυνη Εκπόνησης του Έργου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα-πλαίσιο, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι προτεινόμενες επιλογές ανάπλασης, έχουν εξεταστεί διάφορα χρηματοδοτικά μοντέλα, όπως έχουν υλοποιηθεί σε διεθνείς μελέτες περιπτώσεων και οι οποίες παρουσιάζονται αναλυτικά στο πλαίσιο της μελέτης και συνδέονται με συγκεκριμένες περιοχές του παραλιακού μετώπου.

Η περιοχή μελέτης είναι αυτή που εκτείνεται από τα δυτικά όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης με τον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης έως τον Κελλάριο Όρμο, που βρίσκεται στα όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης με τον Δήμο Καλαμαριάς. Λόγω της ποικιλομορφίας του παραλιακού μετώπου, η υπό εξέταση περιοχή χωρίζεται σε τέσσερις διαφορετικές ζώνες:

  • Ζώνη Α – Η ευρύτερη περιοχή πίσω από το λιμάνι
  • Ζώνη Β – Η «Παλιά Παραλία»
  • Ζώνη Γ – Η «Νέα Παραλία»
  • Ζώνη Δ – Η περιοχή του Κελλάριου Όρμου

Το Στρατηγικό Σχέδιο για την Ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου βρίσκεται αναρτημένο στον ιστότοπο του Δήμου Θεσσαλονίκης, στον ακόλουθο σύνδεσμο (link):

Ελληνικά: εδώ

Αγγλικά: εδώ

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...