Η συγκίνηση κυβέρνησης και πολιτείας

Την περασμένη Τρίτη (12.05), γιορτάσθηκε σ’ όλο τον κόσμο η «ημέρα του νοσηλευτή». Δεν ξέρω βέβαια, πόσο γιορτή θα μπορούσε να θεωρηθεί η υπόμνηση, πως οι νοσηλευτές ήταν εκείνοι, που μαζί με τους γιατρούς, σήκωσαν το βάρος της λειτουργίας των καταστημάτων υγείας και της διάσωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, μιας χώρας μετά από δεκαετή οικονομική κρίση, κατά την οποία έγιναν φιλότιμες προσπάθειες να αποδιοργανωθεί το ΕΣΥ, αλλά πάντως εκδηλώσεις έγιναν.

Γράφει ο Ξενοφών Ε. Μαυραγάνης

Με την ευκαιρία ο λαοπρόβλητος πρωθυπουργός μας, απηύθυνε στους νοσηλευτές της χώρας άκρως συγκινητικό μήνυμα, με ευχαριστίες για την αυτοθυσία και την ολοκληρωτική προσφορά των υπηρεσιών τους, που όπως είπε «μας έβγαλαν ασπροπρόσωπους».

Το ίδιο συγκινημένη και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισκέφθηκε τον «Ευαγγελισμό» μέσω των νοσηλευτών-τριών του οποίου, έστειλε σ’ όλους τους ομότεχνούς τους τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του έθνους για το τεράστιο έργο που επιτέλεσαν.

Τα καλά μας κανάλια, αυτά για τα οποία -όπως λένε οι δημοσκοπήσεις- ο λαός μας εκφράζει την απόλυτη ικανοποίηση και εμπιστοσύνη του, μετέδωσαν την είδηση, συγκινημένα και αυτά για τη μεγάλη προσφορά του κλάδου των νοσηλευτών.

Ξέχασαν όμως κάτι. Σημαντικό κατ’ αυτούς και κατά την ταπεινή μου γνώμη. Ότι το βασικό αίτημα του κλάδου ήταν και διατυπώθηκε με πολλούς τρόπους κατά την διεθνή ημέρα τους , να υπαχθούν ασφαλιστικά οι νοσηλευτές στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα, κάτι που αποδείχθηκε και τονίσθηκε με έντονο τρόπο σ’ όλες τις σχετικές εκδηλώσεις. Αυτό λοιπόν το καίριο σημείο και πάρα πολύ βασικό για να έχουμε «ένα ισχυρό ΕΣΥ», όπως τονίζουν οι σχετικές κυβερνητικές οδηγίες, το παρείδαν, όλα τα έγκυρα και άκρως «διαφωτιστικά» κανάλια. Με τιμητική εξαίρεση δύο. Την κρατική ΕΡΤ, προβάλλοντας στην πρωινή της εκπομπή, ανταπόκριση της Κωνσταντίνας Θεοχαρούλη από την Λάρισα, που έδειχνε τους εκεί νοσηλευτές να σχηματίζουν με τα σώματά τους το αίτημα για υπαγωγή στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα και το MEGA, που στο βραδινό του δελτίο και έδωσε έμφαση στο θέμα και περιέλαβε σχετικό σχόλιο του Γιώργου Χουδαλάκη, , στο οποίο τονίζονταν ότι με νοσηλευτές που έχουν βασικό μηνιαίο μισθό 650 ευρώ, ισχυρό και αξιόμαχο σύστημα υγείας δεν χτίζεται.

Τα άλλα ΜΜΕ, που μάλλον ενημερώνουν τους κυβερνητικούς παράγοντες, για το πόσο συνεργάσιμα και πειθήνια είναι, δεν θεώρησαν ότι το θέμα «πουλάει».

Την ίδια ώρα το ΟΡΕΝ, του ολιγάρχη ελληνορώσου Ιβάν Σαββίδη, δια της σεμνοπρεπούς Νίκης Λυμπεράκη, μας ενημέρωνε ότι η τελευταία δημοσκόπηση δίνει ποσοστό αποδοχής στον Κυριάκο Μητσοτάκη 84%, την ίδια στιγμή που το 73% διαφωνούν για τα μέτρα στην παιδεία, το 64% διαφωνούν για την οικονομική πολιτική, και το 48% αντιλέγει στην γρήγορη άρση των μέτρων αντιμετώπισης του κορονοϊού. Τώρα πώς είναι δυνατόν-δεν είμαι δημοσκόπος- με τέτοιες αμφισβητήσεις βασικών στοιχείων της πραγματικότητας να δίνει στον κύριο Μητσοτάκη «πρωτοφανή ποσοστά αποδοχής», όπως τόνιζε ο συνομιλητής της δημοσκόπος και όχι καιροσκόπος, δεν μου είναι δυνατόν να το αντιληφθώ.

Αυτό που τελικά έμεινε από την ημέρα των νοσηλευτών, ήταν η πολλή συγκίνηση για την προσφορά τους, η μεγάλη αναγνώριση της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας για το πολύτιμο έργο τους, χωρίς καμιά λέξη για την βελτίωση της οικονομικής τους θέσης.

Τόσο που μου έφερε στο νου την τραγική διαπίστωση του ποιητή Γιώργη Στρατήγη, που στο ποίημά του Ο ΜΑΤΡΟΖΟΣ, τονίζει πως

«Αν οι ζητιάνοι σαν κι εμέ, δεν έχυναν το αίμα

Οι καπετάνιοι σαν και σε, δεν θα φορούσαν στέμμα»