Η Τεχεράνη προειδοποιεί ότι μπορεί να δράσει «απρόβλεπτα» όπως οι ΗΠΑ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε σήμερα πως η Τεχεράνη μπορεί να ενεργήσει «απρόβλεπτα» ως απάντηση στις «απρόβλεπτες» πολιτικές του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Η αμοιβαία μη προβλεψιμότητα θα οδηγήσει σε χάος. Ο πρόεδρος Τραμπ δεν μπορεί να περιμένει ότι θα είναι ο ίδιος απρόβλεπτος και οι άλλοι θα είναι προβλέψιμοι», δήλωσε σε ομιλία του στο Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).

Ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ πρόσθεσε: «Οι Άραβες του Κόλπου δεν μπορούν να έχουν ασφάλεια (στην περιοχή) δαπανώντας δισεκατομμύρια δολάρια για να αγοράσουν δυτικά όπλα … Καμιά ποσότητα ξένης στρατιωτικής παρουσίας (στον Κόλπο) δεν μπορεί να εμποδίσει την ανασφάλεια».

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης πως η Τεχεράνη παραμένει δεσμευμένη στη συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών (NPT).

«Η NPT είναι ακρογωνιαίος λίθος της διεθνούς νομιμότητας και θα συνεχίσουμε να είμαστε δεσμευμένοι στη μη διάδοση», δήλωσε ο Ζαρίφ απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου στο SIPRI.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου, ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η Τεχεράνη «θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί» για να εξετάσει, αν μπορεί να καθυστερήσει η θανατική ποινή που επιβλήθηκε στον σουηδοϊρανό επιστήμονα Αχμαντρεζά Τζαλαλί.

«Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για ανθρωπιστικούς λόγους για να δούμε αν μπορεί να καθυστερήσει η ποινή του κ. Τζαλαλί, όμως έχει κατηγορηθεί για πολλαπλά εγκλήματα που συνεπάγονται τη θανατική καταδίκη … και καταδικάσθηκε γι’ αυτά», δήλωσε ο Ζαρίφ.

Ο Τζαλαλί, γιατρός και λέκτορας στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, συνελήφθη τον Απρίλιο 2016 στο Ιράν και αργότερα καταδικάσθηκε για κατασκοπεία, αφού κατηγορήθηκε ότι παρείχε πληροφορίες στο Ισραήλ για να το βοηθήσει να δολοφονήσει σημαντικούς ιρανους πυρηνικούς επιστήμονες.

Ιρανική ναυτιλιακή εταιρεία μίσθωσε το τάνκερ Adrian Darya

Στο μεταξύ σχετικά με το τάνκερ Adrian Darya, το οποίο αφέθηκε ελεύθερο από τις αρχές του Γιβραλτάρ μετά τη σύλληψή του στις 4 Ιουλίου, έχει μισθωθεί από ιρανική ναυτιλιακή εταιρεία, μετέδωσε σήμερα το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ILNA.

“Αξίζει να σημειωθεί ότι το πλοίο Grace 1, που μετονομάστηκε σε Adrian Darya 1 μετά τη σύλληψή του, είναι ένα κορεατικής κατασκευής δεξαμενόπλοιο το οποίο ανήκει στη Ρωσία και αυτή την περίοδο έχει μισθωθεί από ιρανική ναυτιλιακή εταιρεία”, μετέδωσε το ILNA χωρίς να επικαλείται την πηγή του.

Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει την εκ νέου σύλληψη του τάνκερ με την αιτιολογία ότι συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης, τους οποίους έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση.