Ιατρικοί σύλλογοι: απαραίτητο ένα πρόγραμμα εμβολιαστικής πολιτικής

«Τα κενά και οι παραλείψεις σε θέματα δημόσιας υγείας και προληπτικής ιατρικής καθώς σχετίζονται με πληθυσμούς που εισέρχονται στη χώρα υπό το καθεστώς βίας, δημιουργούν έντονη ανησυχία στην κοινή γνώμη» δηλώνουν οι ιατρικοί σύλλογοι Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιά, καλώντας το υπουργείο Υγείας να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα.

Στην έκτακτη συνάντηση που είχαν οι πρόεδροι των τριών συλλόγων, κ. Πατούλης, Εξαδάκτυλος και Πλατανησιώτης αντίστοιχα, στην οποία συμμετείχε και ο δήμαρχος Λαγκαδά, Ι. Καραγιάννης, τονίστηκε ότι είναι απαραίτητο ένα πρόγραμμα εμβολιαστικής πολιτικής και καταγραφής των εμβολιασμών για όλους όσους εισέρχονται, που θα εκτελείται κατά την άφιξη τους οπότε και θα πρέπει να εφοδιάζονται όλοι με αντίστοιχο βιβλιάριο.

Όπως αναφέρουν, οι εμβολιασμοί που γίνονται σήμερα στους καταυλισμούς ανάλογα με την διαθεσιμότητα εμβολίων, παρά την προφανή χρησιμότητα τους, δεν αποτελούν τον ενδεδειγμένο τρόπο. Θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι πληροφορίες του Π.Ο.Υ. για τις μεταδοτικές νόσους που υφίστανται στις διάφορες χώρες προέλευσης για να εκπονηθεί ανάλογο πρόγραμμα. Το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να εκτελείται από όλους όσους προσφέρουν εθελοντικά υπηρεσίες στους πληθυσμούς αυτούς υπό την παρακολούθηση του Υπουργείου. Υφίσταται επίσης, κατά τους ιατρικούς συλλόγους, ανάγκη συγκεκριμένοι πληθυσμοί προσφύγων και μεταναστών ανάλογα με την προέλευση τους να υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις για τον εντοπισμό τυχόν κρουσμάτων πριν την εκδήλωση νόσων.

Στην κατεύθυνση αυτή, το Υπουργείο οφείλει να συνεργάζεται, να απαντά και να ενημερώνει με επιστημονικούς όρους τις τοπικές κοινωνίες και τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς. «Με αφορμή τα κρούσματα ελονοσίας στο Δήμο Λαγκαδά επισημαίνουμε ότι είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει ακόμα απάντηση προς την επιστολή του Δημάρχου. Επιπλέον, θα πρέπει να εκπονηθεί και πρόγραμμα εμβολιασμού για όλους όσους προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους προσφυγικούς καταυλισμούς και για τις τοπικές κοινωνίες που έρχονται σε επαφή. Το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει αλλάζοντας ύφος, να εργαστεί με σοβαρότητα, σαφήνεια και διαφάνεια προς την κατεύθυνση αυτή, εγκαταλείποντας τη σημερινή τακτική ‘πολιτικής’ διαχείρισης προβλήματος», τονίζουν, προσθέτοντας ότι, παράλληλα, προκύπτει και η ανάγκη δημιουργίας μόνιμων αποχετευτικών συστημάτων και λουτήρων καθώς η χρήση χημικών τουαλετών για μεγάλα χρονικά διαστήματα συνιστά σπατάλη.