Ιδέες στον κοινωνικοπολιτιστικό τομέα υλοποιούνται με όχημα το START – Create Cultural Change

Ιδέες, όνειρα, προσδοκίες που ακουμπούν τον κοινωνικοπολιτιστικό τομέα μετασχηματίζονται, εξελίσσονται, ενδυναμώνονται μέσα από την αλληλεπίδραση, την εναλλαγή, την τροφοδότηση με βασικό όχημα το πρόγραμμα START – Create Cultural Change.

Εκατοντάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών από όλη την Ελλάδα καταθέτουν κάθε χρόνο την άνοιξη τα κοινωνικοπολιτιστικά πρότζεκτ τους διεκδικώντας όχι απλώς μια από τις 15 υποτροφίες του προγράμματος, αλλά και την αλληλεπίδραση, την ανταλλαγή εμπειριών, την αποκομιδή εξειδικευμένων γνώσεων στον τομέα της πολιτιστικής διαχείρισης, την ώθηση για να συνεχίσουν σε άλλα μονοπάτια και με ευρύτερες προοπτικές.

To πρόγραμμα START είναι ένα πρόγραμμα του Robert Bosch Schtiftung, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και την Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Στόχος του προγράμματος η δημιουργία νέων προοπτικών για νεοεισερχόμενους στο επάγγελμα στην Ελλάδα με την προώθηση της ανταλλαγής και της ανάπτυξης στον τομέα της κοινωνικοπολιτισμικότητας και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη.

Ταξιδεύουν στη Γερμανία

Το Start, το οποίο υλοποιείται κάθε χρόνο από το 2015, δίνει τη δυνατότητα στους υποτρόφους να επισκεφτούν για ένα δίμηνο τη Γερμανία όπου εκπαιδεύονται στον τομέα της πολιτιστικής διαχείρισης και στη συνέχεια επιστρέφουν στην Ελλάδα όπου μετατρέπουν τις καινοτόμες ιδέες τους σε ανεξάρτητες πολιτιστικές πρωτοβουλίες.

Όλη αυτή η διαδικασία για τους υποτρόφους διαρκεί ένα εξάμηνο, κατά το οποίο λαμβάνουν χρηματοδότηση για την υλοποίηση της ιδέας τους, στο τέλος του οποίου γίνεται η παρουσίαση των πρότζεκτ.

Οι φετινές ιδέες

Οι φετινές ιδέες-έργα παρουσιάζονται από χτες 28 Ιουνίου μέχρι και σήμερα 29 Ιουνίου 2018 σε μια διήμερη εκδήλωση με τίτλο Bazaar of Ideas: Coexistence in a Creative Cumulus, στις 28 και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Τα έργα των φετινών υποτρόφων πραγματοποιήθηκαν σε οκτώ διαφορετικά μέρη της Ελλάδας: Βέροια, Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα, Μεσολόγγι, Πάτρα, Ξυλόκαστρο, Αθήνα και Λέσβο.

Η επανενεργοποίηση εγκαταλελειμμένων χώρων και ιστορικών κτιρίων, εναλλακτικές μέθοδοι εκπαίδευσης, χώροι πολιτισμού και τέχνης, η δύναμη της μουσικής και του θεάτρου, διαδραστικές παιδικές χαρές που μετακινούνται…, θέματα φεμινισμού και ρατσισμού μέχρι τη σπατάλη τροφίμων που θα μπορούσαν εύκολα να καταναλωθούν είναι μερικά μόνο από τα πεδία στα οποία ενεργοποιήθηκαν φέτος οι συμμετέχοντες.

Τη σύλληψη και καλλιτεχνική επιμέλεια της ιδέας υπογράφει η συνεργάτης του προγράμματος και σύμβουλος πολιτιστικής διαχείρισης,  Όλγα Ταμπουρή-Μπάμπαλη, ενώ τον σχεδιασμό της έκθεσης το βραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο 40.22 architects.

«Ένα παζάρι ιδεών»

«Πρόκειται για ένα παζάρι ιδεών, όπου διαχέονται μηνύματα στον κόσμο, να δημιουργηθούν συνεργασίες που περιπλέκονται και οδηγούνται σε άλλα επίπεδα», ανέφερε η Ταμπουρή-Μπάμπαλη, η οποία πρόσθεσε ότι η συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης δεν ήταν τυχαία.

«Πλέον έχει ξεκινήσει ένα δίκτυο αποφοίτων του προγράμματος που θα αποτελέσει μια πλατφόρμα πολιτιστικής διαχείρισης», ανέφερε η Μαρία Λουίζα Λαοπόδη, project manager Greece Start.