Τζιτζικώστας: Οικονομική υποστήριξη στην τοπική αυτοδιοίκηση για το προσφυγικό

Με τον επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ Χρήστο Στυλιανίδη συναντήθηκε χθες ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Παρών στη συνάντηση και ο ευρωβουλευτής Θεόδωρος Ζαγοράκης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το προσφυγικό ζήτημα, ειδικά υπό το πρίσμα των εξαγγελιών του επιτρόπου Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστου Στυλιανίδη για παροχή πρόσθετης χρηματοδότησης 115 εκατ. ευρώ στις ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα για το θέμα αυτό.

Ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε να δοθεί και στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η δυνατότητα να έχουν ενεργό συμμετοχή στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος καθώς η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης βαρύνει κυρίως τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες δέχονται τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, και δυστυχώς δεν διαθέτουν τους απαιτούμενους οικονομικούς πόρους για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

«Επισήμανα στον αρμόδιο επίτροπο ότι μέχρι σήμερα οι φορείς της αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα σηκώνουν όλο το βάρος στην αντιμετώπιση του προσφυγικού- μεταναστευτικού ζητήματος, χωρίς να έχουν καμία οικονομική υποστήριξη από την ΕΕ. Δυστυχώς μέχρι σήμερα, όσοι πόροι έχουν κατανεμηθεί στη χώρα μας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού έχουν δοθεί είτε στην κυβέρνηση είτε σε ΜΚΟ και οι φορείς της αυτοδιοίκησης, οι οποίοι αντιμετωπίζουν καθημερινά τις ανάγκες για την υποστήριξη αυτών των ανθρώπων δεν έχουν τύχει της παραμικρής υποστήριξης. Αυτό δεν γίνεται να συνεχιστεί. Οι Περιφέρειες έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι έχουμε την απαιτούμενη επάρκεια και γρήγορα και νόμιμα να διαχειριζόμαστε τους ευρωπαϊκούς πόρους και να υλοποιούμε έργα χρήσιμα για τους πολίτες», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.