Ηλιακό έγκαυμα: Τι πρέπει να προσέχουμε – Ποια η σωστή αντιμετώπιση

Το καλοκαίρι μπαίνει στο ζενίθ του και τώρα είναι η εποχή που οι περισσότεροι θα πάρουμε τις καλοκαιρινές μας άδειες. Και αυτό σημαίνει παραλία και έκθεση στον ήλιο.

Μόνο που πρέπει να έχουμε πάντοτε κατά νου, ότι η ηλιακή ακτινοβολία δεν είναι κάτι που μπορούμε να αμελήσουμε. Η απότομη και παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, ειδικά για όσους και όσες έχουν ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, μπορεί να οδηγήσει σε έγκαυμα και να χαλάσει όχι μόνο τις διακοπές μας, αλλά και την υγεία του δέρματός μας.

Καλό το μαύρισμα, αλλά με τον ήλιο δεν παίζουμε

Πολλοί ξεκινούν τις διακοπές τους στην παραλία με πολύωρη ηλιοθεραπεία χωρίς να χρησιμοποιούν το κατάλληλο αντηλιακό. Ειδικά αν έχετε ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα ή/και εφαρμόζετε στο σώμα σας απλά λάδι Monoi, η πιθανότητα να πάθετε ηλιακό έγκαυμα είναι πολύ μεγάλη. Πόνος, κοκκινίλα και ξεφλούδισμα θα χαλάσουν την διάθεση και τις διακοπές σας.

Γι’ αυτό και πρέπει να μην αγνοείτε ποτέ τις συστάσεις των δερματολόγων: να χρησιμοποιείτε αντηλιακή κρέμα με δείκτη προστασίας (SPF) 50 και να περιορίζετε την έκθεσή σας στον ήλιο μεταξύ 12:00 και 16:00. Φυσικά γυαλιά, ηλίου, καπέλο και φαρδιά ρούχα από λεπτά υφάσματα που να αναπνέουν καλά, είναι εξίσου απαραίτητα.

Έστω, όμως, ότι δεν γλιτώσαμε το έγκαυμα. Τι πρέπει να κάνουμε;

Η αντιμετώπιση εγκαύματος ξεκινάει πάντα με τον ίδιο τρόπο: κρύο νερό. Αν το έγκαυμα έχει προκληθεί από ζεστό υγρό, ατμό ή κάποιο άλλο αντικείμενο, τότε αφήνουμε άφθονο κρύο νερό να σκεπάσει το σημείο. Αν πρόκειται για ηλιακό έγκαυμα, τότε καλό είναι να ξεκινήσετε με ένα ντους με δροσερό νερό και να το αφήσετε για αρκετή ώρα να «ανακουφίσει» την επιδερμίδα σας.

Αν το έγκαυμα είναι βαθύ, δηλαδή έχει προκληθεί κοκκινίλα που μαρτυράει πως έχει γίνει ζημιά στην επιδερμίδα, μπορείτε να εφαρμόσετε έναν αποστειρωμένο επίδεσμο και κρέμα επούλωσης. Αυτό θα κατευνάσει τον πόνο και θα βοηθήσει το δέρμα σας να αναδομηθεί.

Η θεραπεία, όμως, δεν σταματάει εδώ, καθώς το ηλιακό έγκαυμα αφήνει την επιδερμίδα ευαίσθητη κι ευάλωτη. Για να την προστατεύσετε μπορείτε να επιλέξετε ειδικά δερμοκαλλυντικά για αντιμετώπιση εγκαύματος. Και φυσικά, αν το έγκαυμα είναι βαθύ και δείτε ότι εκδηλώνονται χηλοειδείς ουλές που σας προκαλούν έντονο κνησμό, είναι σώφρον να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο για πιο εξειδικευμένη αντιμετώπιση.

iatropedia.gr

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...