Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος

Παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει, η Ελλάδα έχει αρκετό δρόμο ακόμη να διανύσει για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, δήλωσε η πρέσβης του Ισραήλ Ιρίτ Μπεν Αμπά, κατά την ομιλία της στην εκδήλωση μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, στην Αποθήκη Δ΄ του Λιμανιού (στη συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο του Ολοκαυτώματος στην παραλιακή Λεωφόρο Νίκης).

Στα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει συμπεριέλαβε τις σκληρές καταδίκες από κυβερνητικούς αξιωματούχους φαινομένων αντισημιτισμού καθώς και την υπογραφή διακηρύξεων κατά του αντισημιτισμού από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και άλλους βουλευτές, όπως και από τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη και άλλους δημάρχους. Η πρέσβης εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη του Ισραήλ για την υπογραφή προγράμματος με το ελληνικό υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με το οποίο Έλληνες εκπαιδευτικοί θα διδάξουν σε μαθητές λυκείου για την ιστορία των Εβραίων της Ελλάδας και το Ολοκαύτωμα.

Δεν παρέλειψε ωστόσο να σημειώσει πως ο αντισημιτισμός αναδύεται ανά τον κόσμο και στην Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, υπογράμμισε: “Ο αντισημιτισμός έχει εκφραστεί με την άνοδο νεοναζιστικών δυνάμεων, με τη Χρυσή Αυγή να κατέχει την τρίτη σε δύναμη θέση στο Κοινοβούλιο. Καθώς και με την αντισημιτική ρητορεία σε ακραία ΜΜΕ και ιστοσελίδες, όπως και με τη βεβήλωση και τον εμπρησμό εβραϊκών χώρων, μεταξύ των οποίων συναγωγών και νεκροταφείων. Μας ενθαρρύνουν οι σκληρές καταδίκες από υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησης, αλλά αυτό δεν αρκεί. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν εμπλουτιστεί με αντισημιτική ρητορεία και κατά διαστήματα ακούγονται αντισημιτικές εκφράσεις από κάποιους πολιτικούς. Έχει να διανύσει αρκετό δρόμο ακόμα η Ελλάδα”.

Αναφέρθηκε επίσης σε τρομοκρατικές και άλλες επιθέσεις και εμπρησμούς σε χώρους που συχνάζουν Εβραίοι και επικαλέστηκε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία «τα αντισημιτικά επεισόδια στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 200%, η αντισημιτική ρητορική στα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 45% και ταυτόχρονα υπάρχει μια τεράστια αύξηση στην εμπρηστική ρητορική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως». Στην Ευρώπη ενισχύονται, είπε, «ακροδεξιά, φασιστικά κόμματα, οι απόψεις των οποίων δεν διαφέρουν από παρόμοιων κομμάτων πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο -επομένως είναι αναγκαίο οι δημοκρατικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την καταπολέμηση αυτών των ακραίων ιδεολογιών και εναντίον εκείνων που τις πρεσβεύουν”, επισήμανε.

v09Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας σημείωσε μεταξύ άλλων: “Οφείλουμε στη μνήμη των Ελλήνων Εβραίων ηρώων και μαρτύρων του Ολοκαυτώματος να πούμε την αλήθεια, ότι η μνήμη τους πάλεψε τα μεταπολεμικά χρόνια με τις σιωπές και χρειάστηκε η ψυχική δύναμη των επιζώντων για να αναλάβει η ανθρωπότητα την ευθύνη να αποτρέψει μια ανάλογη τραγωδία στο μέλλον. Τα τελευταία χρόνια ο νεοναζισμός και ο αντισημιτισμός αναβιώνουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Ακραίες, εξτρεμιστικές φωνές, υποβοηθούμενες και από τις συνθήκες – την κρίση την ανεργία – τη φτώχεια και την κατάρρευση προσδοκιών, βρίσκουν απήχηση σε πολίτες πολλών ευρωπαϊκών χωρών και ταυτόχρονα οι τρομοκρατικές επιθέσεις από ακραίους ισλαμιστές που στρέφονται κατά και του Εβραϊκού πληθυσμού, στοχεύουν, τελικά, στις ίδιες τις θεμελιώδεις αρχές της ελευθερίας και της δημοκρατίας”.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Μπουτάρης, δήμαρχος Θεσσαλονίκης, είπε: “Με την εξόντωση των 50.000 Ελλήνων Εβραίων η Θεσσαλονίκη έχασε την ψυχή της, το Ολοκαύτωμα δεν σφράγισαν μόνο το παρελθόν της αλλά της έκλεψε το μέλλον”. Εξέφρασε ακόμη τη φιλοδοξία της διοίκησης του Δήμου το 2020 να παραδοθεί στους πολίτες το Μουσείο Ολοκαυτώματος, το οποίο θα είναι παράλληλα κι ένα εκπαιδευτικό κέντρο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενάντια στον ολοκληρωτισμό. Ταυτόχρονα ο κ. Μπουτάρης μίλησε και για τις “ντροπές” της πόλης, λέγοντας: “Η πόλη της Θεσσαλονίκης άργησε αδικαιολόγητα πολύ να σπάσει τη σιωπή της και άργησε να αρχίσει να μνημονεύει την πιο ζοφερή στιγμή της ιστορίας της. Σήμερα, όμως, μπορεί να λέει ότι ντρέπεται για αυτή την άδικη και ένοχη σιωπή. Ντρέπεται για όσους δοσίλογους Θεσσαλονικείς συνεργάστηκαν με τους κατακτητές, για όσους γείτονες καταχράστηκαν περιουσίες, για όσους πρόδωσαν εκείνους που προσπάθησαν να διαφύγουν. Κυρίως ντρέπεται για τις αρχές της πόλης, για τον δήμαρχο και τον γενικό διοικητή που έφεραν αδιαμαρτύρητα τους εργάτες του Δήμου να καταστρέψουν μέσα σε λίγες μέρες πεντακόσια χρόνια μνήμης και να μετατρέψουν το μεγαλύτερο εβραϊκό νεκροταφείο της Ευρώπης σε έναν κρανίου τόπο. Και ντρέπεται για εκείνους τους πρυτάνεις που μετά τον πόλεμο έκτισαν την πανεπιστημιούπολη πάνω στα κατεστραμμένα εβραϊκά μνήματα”.

«Δεν μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός», τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ: “Εβδομήντα δύο χρόνια μετά τη λήξη του Πολέμου διαπιστώνουμε ξανά ανησυχητικά σημάδια γύρω μας ώστε να μιλάμε για αναβίωση του ναζισμού, εξάπλωση του αντισημιτισμού, άρνηση των ίδιων των ιστορικών γεγονότων του Ολοκαυτώματος. Οι Ημέρες Μνήμης δεν θεσπίστηκαν και δεν μπορούν να λειτουργήσουν ως πανάκεια απέναντι σε μια τέτοια πραγματικότητα. Υποχρεούμαστε να μην ξεχάσουμε. Υποχρεούμαστε να επιμένουμε στη μελέτη και την έρευνα, στη διδασκαλία του Ολοκαυτώματος”.

Την κυβέρνηση στην εκδήλωση εκπροσώπησε ο Δημήτρης Βίτσας (ρεπορτάζ εδώ), ενώ παρευρέθηκε και ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης (ρεπορτάζ εδώ)