Ινδία: Yφυπουργός που κατηγορείτο για σεξουαλική παρενόχληση παραιτήθηκε

Το κίνημα της κοινωνίας των πολιτών κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης #MeToo κατέγραψε σήμερα την πρώτη μεγάλη νίκη του στην Ινδία, με την παραίτηση ενός υπουργού της εθνικιστικής ινδουιστικής κυβέρνησης ο οποίος κατηγορείτο από καμιά εικοσαριά γυναίκες.

Βετεράνος δημοσιογράφος που έγινε υφυπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Ναρέντρα Μόντι, ο Μ. Τζ. Άκμπαρ ανακοίνωσε σήμερα ότι παραιτείται για να υπερασπιστεί τον εαυτό του προσωπικά απέναντι στις κατηγορίες, τις οποίες διαψεύδει.

«Θεωρώ ότι πρέπει να εγκαταλείψω τα καθήκοντά μου για να πολεμήσω τις εσφαλμένες κατηγορίες σε βάρος μου, επίσης υπό την προσωπική μου ιδιότητα», αναφέρει ο Άκμπαρ, 67 ετών, σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε έπειτα από μία και πλέον εβδομάδα μιντιακής καταιγίδας.

Σκηνοθέτες, κωμικοί, δημοσιογράφοι… Πολλές προσωπικότητες της βιομηχανίας του θεάματος και των ΜΜΕ στην Ινδία βρέθηκαν στο στόχαστρο κατηγοριών τις τελευταίες ημέρες για ανάρμοστη συμπεριφορά απέναντι σε γυναίκες σε αυτή την πατριαρχική κοινωνία.

Η φεμινιστική καμπάνια #ΜεΤοο έχει προκαλέσει σειρά παραιτήσεων και εσωτερικών ερευνών στον ασιατικό γίγαντα από τις αρχές Οκτωβρίου, στον απόηχο ενός σκανδάλου σε αυτή την χώρα του 1,25 δισεκατομμυρίου κατοίκων ένα χρόνο και πλέον μετά την εμφάνισή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μία ηθοποιός του Μπόλιγουντ, η Τανουσρί Ντουτά, επανέλαβε σε μια συνέντευξη τις κατηγορίες της για ανάρμοστη συμπεριφορά εκ μέρους του διάσημου ηθοποιού Νανά Πατεκάρ -τις οποίες ο ίδιος αρνείται- στη διάρκεια των γυρισμάτων μιας ρομαντικής κωμωδίας το 2008.

Το κίνημα διαδόθηκε στη συνέχεια μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι μαρτυρίες για σεξουαλική κακοποίηση άρχισαν να πολλαπλασιάζονται από γυναίκες οι οποίες προέρχονται γενικά από τη μικρή αστική ελίτ της χώρας.

Φυσιογνωμία η οποία βρίσκεται περισσότερο σε δημόσια θέα απ΄ό,τι τα πρόσωπα που κατονομάστηκαν, ο Μ. Τζ. Άκμπαρ κατηγορείται για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά απέναντι σε γυναίκες δημοσιογράφους νεοεισερχόμενες στο επάγγελμα την εποχή που κατείχε θέσεις ευθύνης στα ΜΜΕ. Αυτό το Σαββατοκύριακο κατέθεσε αγωγές για δυσφήμιση σε βάρος της πρώτης γυναίκας η οποία τον έθεσε δημοσίως στο στόχαστρο, της δημοσιογράφου Πρίγια Ραμάνι.

Η τελευταία αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα με ένα μήνυμα στο Twitter που έγινε βάιραλ ότι ο αρχισυντάκτης στον οποίο είχε αναφερθεί ανωνύμως σε ένα άρθρο της πέρυσι ήταν ο νυν πολιτικός.

ΑΠΕ/ΜΠΕ