«Ίων» του Ευριπίδη στο ανοιχτό θέατρο «Μάνος Κατράκης»

Την παράσταση «Ίων» του Ευριπίδη ανεβάζει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καβάλας την Δευτέρα 27 Αυγούστου, στις 9 μ.μ.,  στο Ανοικτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης», στο πλαίσιο του φεστιβάλ Μερκούρεια 2018.

Ο μύθος θέλει την Κρέουσα, κόρη του βασιλιά της Αθήνας Ερεχθέα, να μένει έγκυος χωρίς τη θέλησή της από το θεό Απόλλωνα και να φέρνει στον κόσμο ένα αγόρι. Με φόβο προς τον πατέρα της αποφασίζει, παρότι πονάει γι’ αυτό, να εγκαταλείψει το παιδί ελπίζοντας στο θάνατο ή την εξαφάνισή του.

Με απόφαση του Απόλλωνα, ο Ερμής μεταφέρει το νεογέννητο στους Δελφούς για να το αναθρέψει η Πυθία μέσα στο μαντείο και να σωθεί.

Ο μικρός μεγαλώνει τρεφόμενος από τις σπονδές και τα πρόσφορα των πιστών και ως έφηβος ορίζεται φύλακας του Μαντείου. Χρόνια μετά, η μητέρα του η Κρέουσα, θα επισκεφτεί το Μαντείο με το σύζυγό της, με σκοπό να πάρει χρησμό, γιατί ο γάμος της παραμένει άκαρπος.

Τη στιγμή που το ζεύγος καταφτάνει, ο Ίωνας βγαίνει από το ιερό. H σύνθεση μιας σκηνικής ιστορίας, η οποία φέρνει στο φως αυτά τα οποία υπονοούνται, αποσιωπώνται και αποκρύπτονται, είναι το κεντρικό ζητούμενο αυτής της νέας θεατρικής εκδοχής για δύο πρόσωπα.

Μετάφραση, Σκηνοθεσία, Κίνηση: Ιόλη Ανδρεάδη
Προσαρμογή για δύο πρόσωπα: Ιόλη Ανδρεάδη & Άρης Ασπρούλης
Σκηνογραφία, Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα Δ/νση
Παραγωγής: Λευτέρης Πλασκοβίτης
Με τους: Κωνσταντίνο Μπιμπή, Δήμητρα Χατούπη
Μουσικός επί σκηνής: Νίκος Τουλιάτος