ΗΠΑ: Ανησυχούν για επίθεση με χημικά στη Συρία

Μία νέα διπλωματική διένεξη κλιμακώνεται τις τελευταίες ημέρες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για το μέτωπο της ανταρτοκρατούμενης Ιντλίμπ στη Συρία. Η Ουάσιγκτον παρακολουθεί με ανησυχία την ενίσχυση των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος πέριξ της πόλης εκφράζοντας φόβους για μία πιθανή επίθεση με χημικά, ενώ η Μόσχα από την πλευρά της κάνει λόγο για επικείμενες αεροπορικές επιδρομές και προειδοποιεί τις ΗΠΑ να μην προβούν σε παράνομες επιθέσεις.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, τους οποίους επικαλείται το CNN, το συριακό καθεστώς μετακινεί τις τελευταίες εβδομάδες εξοπλισμένα ελικόπτερα κοντά στην Ιντλίμπ. Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι μία ολική επίθεση είναι ζήτημα ημερών, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν τα συγκεκριμένα ελικόπτερα για να εκτοξευθούν βόμβες χλωρίου.

Ούτως ή άλλως, υποστηρίζουν Αμερικανοί αξιωματούχοι, μία επίθεση με συμβατικά όπλα είναι βέβαιο ότι θα αφήσει πίσω της χιλιάδες νεκρούς κλιμακώνοντας την ανθρωπιστική κρίση στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας. Η χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς, εκτιμούν, είναι πιθανή εφόσον οι αντάρτες είναι σε θέση να επιβραδύνουν την προέλαση των καθεστωτικών δυνάμεων.

Το ενδεχόμενο αυτό έχει πυροδοτήσει νέα ένταση με τη Μόσχα. «Σας διαβεβαιώνω ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε ενεργή επικοινωνία με τη Ρωσία», επιβεβαίωσε την Τρίτη ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Ματίς. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την Τετάρτη τη δική του ανησυχία για «προβοκάτσιες» των ανταρτών στην Ιντλίμπ, τους οποίες χαρακτήρισε «τρομοκράτες», ενώ ούτε εκείνος απέκλεισε το ενδεχόμενο μίας επίθεσης.

Την Πέμπτη, ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ Ανατόλι Αντονόφ δήλωσε ότι εξέφρασε της ανησυχίες της Μόσχας σε Αμερικανούς αξιωματούχους ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζουν νέα πλήγματα στη Συρία και τις προειδοποίησε να μην προχωρήσουν σε μια «αβάσιμη και παράνομη επίθεση κατά της Συρίας».