Οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα των εκλογών στην Κριμαία

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ «δεν θα αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα των εκλογών για τη ρωσική Δούμα που διεξάγονται στις 18 Σεπτεμβρίου στην Κριμαία, υπό ρωσική κατοχή»

ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κίρμπι.

«Η θέση μας για την Κριμαία είναι ξεκάθαρη: η χερσόνησος παραμένει αναπόσπαστο τμήμα της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις που έχουν ληφθεί κατά της Ρωσίας θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρις ότου η Ρωσία παραδώσει τον έλεγχο της Κριμαίας στην Ουκρανία» δήλωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κίρμπι.

Επίσης το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την ανησυχία του για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Κριμαία, καθώς καταγράφονται πολλές αναφορές για εξαφανισμένους και για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ιδιαίτερα στην κοινότητα των Τατάρων της μουσουλμανικής μειονότητας που στην πλειονότητά της αντιτίθεται στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Η Κριμαία καταλήφθηκε από ρωσικά στρατεύματα και εν συνεχεία προσαρτήθηκε τον Μάρτιο του 2014 στη Ρωσία, έπειτα από δημοψήφισμα το οποίο χαρακτήρισε παράνομο η πλειονότητα των χωρών του ΟΗΕ.