ΗΠΑ: Η εκεχειρία με τους Ταλιμπάν θα εφαρμοστεί σε όλο το Αφγανιστάν

Η εκεχειρία που διαπραγματεύονται οι ΗΠΑ με τους Ταλιμπάνστο Αφγανιστάν θα εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα, ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος, δίνοντας αρκετές λεπτομέρειες για αυτή τη συμφωνία που έχει ως στόχο να οδηγήσει τελικά σε μια συνθήκη ειρήνης.

Ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν είχε πει την Τετάρτη ότι η συμφωνία θα εφαρμοζόταν από την Παρασκευή.

«Η συμφωνία για τον περιορισμό της βίας είναι πολύ συγκεκριμένη. Εφαρμόζεται στο σύνολο της χώρας και περιλαμβάνει και τις αφγανικές αρχές», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος σήμερα.

Ο αμερικανικός στρατός, που διαθέτει δύναμη 12.000-13.000 ανδρών στο Αφγανιστάν, θα επαληθεύσει επί τόπου αν τηρούνται τα συμφωνηθέντα. Οι αμερικανικές δυνάμεις και η τζιχαντιστική οργάνωση σκοπεύουν επίσης να αναπτύξουν έναν δίαυλο επικοινωνίας για να επιλύουν τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν, όπως για παράδειγμα προκλήσεις από τρίτα μέρη που επιδιώκουν να σαμποτάρουν τη συμφωνία.

«Εφόσον οι Ταλιμπάν τηρήσουν τη δέσμευσή τους, έχουμε και εμείς δεσμεύσεις (…) για τη μείωση των (Αμερικανών) στρατιωτών που είναι επίσης συγκεκριμένες», συνέχισε.

Οι Ταλιμπάν ζητούν εδώ και χρόνια την αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν.

Εφόσον τηρηθεί η εκεχειρία, θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος για διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ταλιμπάν και της αφγανικής κυβέρνησης, με τελικό στόχο μια συνθήκη ειρήνης.

«Πιστεύω ότι είμαστε πολύ κοντά, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να έχουμε μια συμφωνία», διαβεβαίωσε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.