ΗΠΑ: Κυρώσεις στην Κίνα για την αγορά όπλων από τη Ρωσία

Κυρώσεις στον κινεζικό στρατό επέβαλαν οι ΗΠΑ για την αγορά ρωσικών αεριωθούμενων και πυραύλων εδάφους – αέρος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι τέτοιου είδους αγορές παραβιάζουν τις αμερικανικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία σε απάντηση της ρωσικής δραστηριότητας στην Ουκρανία και τη φερόμενη παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές το 2016.

Η Κίνα προχώρησε πρόσφατα στην αγορά 10 ρωσικών Sukhoi Su-35  και πυραύλων S-400 . Το Πεκίνο δεν συμμετείχε στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα, το 2014.

Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ εκτροχιάστηκαν αμέσως. Η ένταση κλιμακώθηκε μετά τη ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές και τη στρατιωτική παρέμβαση στον εμφύλιο της Συρίας.

Σε κάθε περίπτωση, η Ρωσία δείχνει να μην ανησυχεί για τις νέες κυρώσεις εις βάρος της Κίνας. Αξιωματούχος στη Μόσχα δήλωσε πεπεισμένος ότι η αγοραπωλησία θα προχωρήσεις κανονικά, καθώς πρόκειται για στρατιωτικό εξοπλισμό πολύ σημαντικό για την Κίνα.

Η Ασία είναι ο πιο σημαντικός αγοραστής όπλων από τη Ρωσία, Η μεγαλύτερη ζήτηση καταγράφεται στην Ινδία, την Κίνα και το Βιετνάμ.