Οι ΗΠΑ πλήρωσαν 540 εκατ. δολάρια για ψεύτικα βίντεο με δήθεν επιθέσεις της Αλ Κάιντα

Το αμερικανικό Πεντάγωνο πλήρωσε μισό δισεκατομμύριο δολάρια σε μια βρετανική εταιρεία προκειμένου να κατασκευάζει ψεύτικα βίντεο με δήθεν επιθέσεις της Αλ Κάιντα.

Στόχος; Η προπαγάνδα και όχι μόνο. Μέσω των ψεύτικων βίντεο, το Πεντάγωνο ήθελε αφενός να δημιουργήσει αρνητικό κλίμα για την Αλ Κάιντα, αφετέρου δε να εντοπίσει «συμπαθούντες».

Η δουλειά ήταν συγκεκριμένη: Εφτιαχναν ψευδοτρομοκρατικά βίντεο, σε ειδησεογραφικό στιλ, τα οποία χρησιμοποιούνταν μετά για να εντοπιστούν όσοι τα παρακλουθούσαν

Το πρόγραμμα -αξίας 540 εκατ. δολαρίων – το χρηματοδοτούσε το Πεντάγωνο και το «έτρεχε» η βρετανική εταιρεία Bell Pottinger σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας. Οπως υποστηρίζει η Bell Pottinger που έχει τα κεντρικά γραφεία της στο Λονδίνο, έχει αμφιλεγόμενους πελάτες, όπως η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και το ίδρυμα του Χιλιανού δικτάτορα, Αουγκούστο Πινοσέτ.

Την εταιρεία έχει ιδρύσει ο άλλοτε σύμβουλος της Μάργκαρετ Θάτσες, Λόρδος Τίμοθυ Μπέλ, το 1989. Το προσωπικό της εταιρείας «μετακόμισε» σε στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στη Βαγδάτη, όπου δούλευαν με υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματούχους. Ο ίδιος ο Μπελ,, πρώην πρόεδρος της εταιρείας, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες μιλώντας στους Sunday Times και δήλωσε υπερήφανος.

Οπως είπε επρόκειτο για μια «συγκεκαλυμμένη στρατιωτική επιχείρηση» και πως έδινε αναφορά στο Πεντάγωνο, στην CIA και στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας.
«Ημασταν πολύ περήφανοι. Κάναμε πολλά για να βοηθήσουμε να λυθεί η κατάσταση αν και όχι αρκετά. Δεν σταματήσαμε το χάος που προέκυψε, αλλά ήταν μέρος του μηχανισμού προπαγάνδας των ΗΠΑ» δήλωσε ο Μπελ.

Ενας υπάλληλος της Bell Pottinger, ο Μάρτιν Γουέλς, που επεξεργάζονταν τα βίντεο, εξήγησε τις «ψυχολογικές επιχειρήσεις» που πραγματοποιούνται για την κυβέρνηση των ΗΠΑ και το δικό του ρόλο στο Ιράκ.

«Όταν άρχισαν να εργάζομαι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, δεν γνώριζα πόσο μεγάλο ήταν. Αρχικά υπέθεσα ότι θα καλύπταμε την ειδησεογραφία. Ότι θα επεξεργαζόμασταν τις ειδήσεις που θα έπαιζαν στα διάφορα τοπικά μέσα», είπε. Όπως εξήγησε τα βίντεο που πέρασαν από τα χέρια του ήταν συνήθως ιστορίες για βομβιστικές επιθέσεις κι επιδρομές. «Είχαμε συνεργεία που βιντεοσκοπούσαν τα γεγονότα, έφερναν το υλικό κι εμείς το μοντάραμε ώστε να μοιάζει σαν θέμα από ένα δελτίο ειδήσεων κάποιου αραβικού δικτύου», σημείωσε.

Οπως αποκάλυψε, το αφεντικό του του είχε πει πως τα προπαγανδιστικά βίντεο που έφτιαχναν ήταν άλλοτε κατά της Αλ Κάιντα αλλά και υπέρ της. Στόχος ήταν να εντοπίζουν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, μέσω των Google Analytics, ποιοι τα παρακολουθούν.

Την ευθύνη των βίντεο της Bell Pottinger είχε ο τότε στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους – διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ – και σε ορισμένες περιπτώσεις ο Λευκός Οίκος, όπως αποκάλυψε ο Ουελς.