ΗΠΑ: Προβάδισμα Τραμπ μετά την υπόθεση των e-mail

Μία ποσοστιαία μονάδα προηγείται ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την αμερικανική προεδρία Ντόναλντ Τραμπ έναντι της Χίλαρι Κλίντον, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας σήμερα, μετά και την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της επαναφοράς της υπόθεσης των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της που προκάλεσε μείωση των οπαδών της.

Είναι η πρώτη φορά από τον Μάιο που ο δισεκατομμυριούχος παίρνει προβάδισμα στην έρευνα αυτή που πραγματοποιείται τακτικά από το ABC News και την Washington Post. Προηγείται της Κλίντον με 46% έναντι 45% στη δημοσκόπηση αυτή, που περιλαμβάνει τους τέσσερις κύριους υποψηφίους. Ωστόσο το προβάδισμά του βρίσκεται μέσα στο περιθώριο σφάλματος της έρευνας (3 ποσοστιαίες μονάδες).

«Σε κάθε περίπτωση, η +1 μονάδα του Τραμπ είναι ένα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα», υπογραμμίζουν οι υπεύθυνοι της έρευνας του γραφείου Langer Research Associates, η οποία διεξήχθη από τις 27 έως τις 30 Οκτωβρίου. «Δεν είχε περάσει σε ποσοστό την Κλίντον παρά μόνο μία φορά προηγουμένως», στα μέσα Μαΐου. Ο επιχειρηματίας είχε τότε προβάδισμα δύο μονάδων, σε μια δημοσκόπηση που περιλάμβανε μόνο τους δύο σημαντικότερους υποψηφίους.

Ο ενθουσιασμός για τη Δημοκρατική υποψήφια κατέρρευσε ιδιαίτερα μετά το σοκ που προκάλεσε την Παρασκευή η ανακίνηση της υπόθεσης των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της που είχαν περάσει από έναν ιδιωτικό διακομιστή όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών (2009-2013), μετά την ανακάλυψη νέων μηνυμάτων που ανακοινώθηκε από το FBI, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Το μερίδιο των «πολύ ενθουσιωδών» οπαδών της μειώθηκε από 52% στις 22 Οκτωβρίου σε 45% την Κυριακή. Περισσότεροι από μισοί από τους οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ (53%) δηλώνουν «πολύ ενθουσιώδεις», καταγράφοντας αύξηση κατά την ίδια περίοδο (ήταν 49% στις 22 Οκτωβρίου).