Ιράν: Πολλοί νεκροί από την επίθεση στην πόλη Αχβάζ

Τουλάχιστον οκτώ μέλη των Φρουρών της Επανάστασης σκοτώθηκαν και ακόμη επτά τραυματίστηκαν στην επίθεση που σημειώθηκε σήμερα εναντίον πλήθους, που παρακολουθούσε στρατιωτική παρέλαση στην πόλη Αχβάζ στο νότιο Ιράν. «Πολλοί πολίτες» σκοτώθηκαν μεταδίδει το πρακτορείο Irna, χωρίς να προσδιορίζει τον αριθμό. Τουλάχιστον 20 τραυματίες, μεταξύ των οποίων μία γυναίκα και ένα παιδί.

Το πρακτορείο Irna ανέφερε ότι «πολλοί πολίτες σκοτώθηκαν», ενώ τουλάχιστον ακόμη είκοσι άνθρωποι, ανάμεσά τους μία γυναίκα και ένα παιδί, τραυματίστηκαν.

Συγκεχυμένες παραμένουν οι πληροφορίες για τον αριθμό των δραστών, όπως και για την τύχη τους. Σύμφωνα με το πρακτορείο Fars ήταν δύο και φορούσαν στρατιωτικές στολές, ενώ αφού άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους προσπάθησαν να πυροβολήσουν εναντίον της εξέδρας των επισήμων.  Σύμφωνα με το πρακτορείο τους «εξουδετέρωσαν» οι δυνάμεις ασφαλείας.

Ορισμένα μέσα κάνουν λόγο για τέσσερις δράστες, εκ των οποίων οι δύο έχουν σκοτωθεί και οι άλλοι δύο αναζητούνται. Το πρακτορείο Mehr μετέδωσε ότι υπήρξαν νέοι πυροβολισμοί την ώρα που οι δυνάμεις ασφαλείας κυνηγούσαν τους δράστες.

Εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης κατηγόρησε Άραβες εθνικιστές για την επίθεση, οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν τη στήριξη της Σαουδικής Αραβία.

Η κρατική τηλεόραση κατηγόρησε «στοιχεία των απίστων» για την τρομοκρατική επίθεση, μια αναφορά σε σουνίτες αντάρτες. Η Αχβάζ βρίσκεται στην επαρχία Κουζεστάν, όπου έχουν πραγματοποιηθεί σποραδικές διαμαρτυρίες από την αραβική μειονότητα του Ιράν.

Η στρατιωτική παρέλαση πραγματοποιούνταν με την ευκαιρία της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων που γιορτάζεται σήμερα, 22 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία ξεκίνησε ο πόλεμος μεταξύ του Ιράν και του Ιράκ (1980-1988).

Reuters, AFP, DPA