Ισχυρές πιέσεις στην… κεντροαριστερά για ενιαία έκφραση στο δήμο Θεσσαλονίκης

Ζυμώσεις και συζητήσεις για συνεργασίες και συμπαρατάξεις καταγράφονται μεταξύ των συνδυασμών και των υποψήφιων, που διεκδικούν τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης. Το επίκεντρο των εξελίξεων εντοπίζεται κυρίως πέριξ του χώρου της κεντροαριστεράς, όπου καταβάλλονται «αγωνιώδεις» προσπάθειες για την ενιαία έκφραση στις εκλογές για το δήμο Θεσσαλονίκης.

Το κλίμα πόλωσης μεταξύ αριστεράς – δεξιάς από τη μία και η διασπορά συνδυασμών και υποψηφίων από την άλλη, δημιουργούν ένα ιδιαίτερα εξουθενωτικό προεκλογικό περιβάλλον για την κεντροαριστερά, η οποία μετά τη διάλυση της Πρωτοβουλίας του Γιάννη Μπουτάρη, όπως φαίνεται, κινδυνεύει να καταλήξει στα… αζήτητα της κάλπης. Το κουβάρι άρχισε να ξηλώνεται από τις πρώτες δημοσκοπήσεις. Προς το τέλος Απριλίου είχαμε και την πρώτη ηχηρή μεταγραφή. Η μετακίνηση του Γ. Δημαρέλου από την παράταξη του Π. Λεκάκη (Θεσσαλονίκη Πρώτη), στην παράταξη του Σ. Βούγια, (ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη), «επισημοποίησε» την κινητικότητα και τις συζητήσεις, στις οποίες ενεπλάκη με πιέσεις και η Χαριλάου Τρικούπη, προκειμένου οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς να συγκλίνουν σε ένα ψηφοδέλτιο. Ωστόσο οι πρώτες συζητήσεις Βούγια – Λεκάκη κατέληξαν άκαρπες. Ο Σ. Βούγιας υποστήριξε πως ο συνδυασμός που καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο και να ορίσει τον επικεφαλής, θέση που απέρριψε ο Π. Λεκάκης, επιμένοντας στην ανανέωση. Ακολούθως ξεκίνησαν οι συζητήσεις του Π. Λεκάκη με τον Γ. Ζαρωτιάδη (Υψίπολις), αλλά και αυτές, που οριστικοποιήθηκαν χθες, δεν είχαν θετικό αποτέλεσμα με την διαφωνία να επικεντρώνεται στο πρόσωπο του υποψήφιου δημάρχου.

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι η αντιδήμαρχος Έλλη Χρυσίδου, εκ των ιδρυτικών στελεχών της παράταξης Λεκάκη, φέρεται να έχει συμφωνήσει την προσχώρηση της στην παράταξη της Κατερίνας Νοτοπούλου. Εισηγήθηκε δε στον Π. Λεκάκη να εξετάσει την προοπτική συνεργασίας με την παράταξη Νοτοπούλου,«Προχωράμε μαζί», αλλά το σχέδιο δεν προχώρησε.  Επίσης πληροφορίες αναφέρουν πως και άλλα στελέχη της παράταξης Λεκάκη, όπως ο Λ. Ζαχαριάδης και η Μ. Πασχαλίδου, προτείνουν η παράταξη Λεκάκη να αναζητήσει προεκλογικές συνεργασίες, δείχνοντας προς την κατεύθυνση του Σ. Βούγια ενώ άλλα στελέχη, όπως ο Α. Μπαρμπουνάκης, εμφανίζονται να αποστασιοποιούνται. Επίσης έχουν ακουστεί και σκέψεις, ο Π. Λεκάκης να μην αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με την παράταξη του Κ. Ζέρβα.

Κινητικότητα, αλλά μικρότερης, προς το παρών, εμβέλειας σημειώνονται και στον συντηρητικό χώρο όπου ο Γιώργος Ορφανός, (Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον), υποδέχθηκε στην παράταξη του την προσχώρηση της παράταξης, «Συμμαχία Πολιτών», του Μάκη Στεργίου. Πάντως η προθεσμία κατάθεσης των συνδυασμών για τις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαίου λήγει την ερχόμενη Δευτέρα και σίγουρα εντός του Σαββατοκύριακου θα υπάρξουν πολλές συζητήσεις και ζυμώσεις και ίσως πολλοί από τους 23 συνδυασμούς, που δηλώνουν το παρών στην προεκλογική κούρσα, να μη βρίσκονται στην γραμμή εκκίνησης προς την τελική ευθεία…

Φ.Δ.