Ισπανοί βουλευτές ζητούν να εκταφεί το λείψανο του Φράνκο από την Κοιλάδα των Πεσόντων

Ισπανοί βουλευτές ζήτησαν σήμερα από τη συντηρητική κυβέρνηση να εκταφεί το λείψανο του Φράνκο από το τεράστιο αμφιλεγόμενο μαυσωλείο, στο οποίο είναι θαμμένος εδώ και 41 χρόνια ο δικτάτορας, σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από τη Μαδρίτη.

Ένα κείμενο με το οποίο ζητείται η εκταφή, σε εφαρμογή ενός νόμου που έχει στόχο να τιμηθεί η μνήμη των θυμάτων της δικτατορίας, υιοθετήθηκε με 198 ψήφους υπέρ και μία ψήφο κατά. Οι βουλευτές του κυβερνώντος δεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP) απείχαν.

Οι βουλευτές ζητούν από τη συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι να εφαρμόσει τον «νόμο περί ιστορικής μνήμης» του 2007 και να προχωρήσει «στην εκταφή των λειψάνων του Φρανθίσκο Φράνκο και στην απομάκρυνσή τους από τη Βάγιε ντε λος Καΐδος (κοιλάδα των πεσόντων)», κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.

Την έμπνευση γι’ αυτό το γιγάντιο μνημείο είχε ο Φράνκο για να τιμήσει τους «ήρωες και μάρτυρες της σταυροφορίας» που ο δικτάτορας έλεγε πως πραγματοποίησε για να κερδίσει τον εμφύλιο πόλεμο (1936-1939).

Το κτίριο, στο οποίο δεσπόζει ένας τεράστιος σταυρός, οικοδομήθηκε κυρίως από την καταναγκαστική εργασία χιλιάδων φυλακισμένων της ηττημένης παράταξης των δημοκρατικών. Ο Φράνκο πέθανε από ασθένεια έπειτα από 36 χρόνια δικτατορίας και ενταφιάσθηκε εκεί το 1975.