Ισπανία: Ο Πουτζντεμόν ακύρωσε το διάγγελμά του

Ο πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης (Τζενεραλιτάτ) της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν ακύρωσε το διάγγελμά του, το οποίο είχε προγραμματιστεί για τις 2.30 μ.μ. ώρα Ελλάδος και αργότερα για τις 3.30 μ.μ. και στο οποίο αναμενόταν, σύμφωνα με καταλανικές πηγές, να ανακοινώσει διάλυση του τοπικού κοινοβουλίου και πρόωρες περιφερειακές εκλογές στις 20 Δεκεμβρίου.

Ο Πουτζντεμόν αναμενόταν να ανακοινώσει ακόμη την αναστολή της κήρυξης ανεξαρτησίας, σε έναν ελιγμό με τον οποίο θα προσπαθούσε να προλάβει την Μαδρίτη και μέσω του οποίου θα μπορούσε να ζητήσει να μην ενεργοποιηθεί το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος για προσωρινή άρση της αυτονομίας της Καταλονίας, όπως έχει ζητήσει από την ισπανική Γερουσία η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι.

Την Τετάρτη, ο αντιπρόεδρος της περιφερειακής καταλανικής κυβέρνησης Οριόλ Τζουνκέρας είχε δηλώσει ότι η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, υπό τη μορφή Δημοκρατίας, χωρίς δηλαδή υπαγωγή στην εξουσία του στέμματος του βασιλιά της Ισπανίας Φιλίππου Στ’, ήταν η μόνη λύση που απέμεινε στην Καταλονία, μετά τις κινήσεις της ισπανικής κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ