Η ιστορία του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη μέσα από ένα ντοκιμαντέρ

Το πρώτο ιστορικό ντοκιμαντέρ του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, που καταγράφει την μακραίωνη ιστορία του, αλλά και το σύγχρονο δυναμικό του παρών είναι μια πραγματικότητα.

Πρόκειται για ένα καλαίσθητο βίντεο 75 λεπτών, όπου αποτυπώνονται σε εικόνα και ήχο -αλλά και στη μνήμη- στοιχεία από την ιστορία και τη σύγχρονη εικόνα του δήμου και των έξι δημοτικών ενοτήτων του, την Πυλαία, την Εξοχή, το Ασβεστοχώρι, το Φίλυρο, τον Χορτιάτη και το Πανόραμα. Σε μια παραγωγή, όπου καρέ καρέ καταγράφονται οι ιστορικές και σύγχρονες διαδρομές των περιοχών αυτών, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος του «Ιστορικές και Σύγχρονες Διαδρομές της πόλης μας».

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ-παρακαταθήκη μνήμης, αλλά και έναν πολύτιμο οδηγό για την κατανόηση και την ιστορική γνώση του δήμου. Ένα ντοκιμαντέρ με έντονη την παρουσία των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή. Τις ολυμπιονίκες Βούλα Πατουλίδου και Τασούλα Κελεσίδου, τους εκπροσώπους του αθλητισμού, όπως ο Γιώργος Κούδας, ο Μπάνε Πρέλεβιτς και ο Χρήστος Γαρέφης και του πολιτισμού, όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Πασχάλης Τερζής και ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης, αλλά και  τους πολίτες που συνδέθηκαν με την ιστορία του τόπου και την ανάπτυξή του. Τον Νικόλαο Τελίδη, τον Βαγγέλη Ελενίδη, τη Ζωή Δανιηλίδου, τον Μανώλη Μανωλεδάκη και τον Μιχάλη Γεράνη που θυμούνται στιγμές από την παλιά και τη σύγχρονη ιστορία του δήμου.

«Ο δήμος μας έχει μια φυσική ομορφιά, ομολογημένη από όλους μας. Με θάλασσα, δασικές εκτάσεις, ορεινό όγκο. Έχει μνημεία με ένδοξη ιστορία, μαρτυρικότητα και μια μεγάλη πολιτιστική παράδοση. Ταυτόχρονα διαθέτει μια θέση ανάμεσα στις πιο σύγχρονες βιώσιμες και ανθρώπινες πόλεις της Ευρώπης», τονίζει ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. «Το ντοκιμαντέρ είναι μια προσπάθεια να αποτυπώσουμε στοιχεία από την ιστορία και τη σύγχρονη εικόνα του δήμου μας. Ένα καρέ καρέ που μαζί με το Ιστορικό Λεύκωμα που εκδώσαμε πριν από 2,5 χρόνια αποτελούν μια παρακαταθήκη μνήμης για την κατανόηση και την ιστορική γνώση του τόπου μας, αλλά και για τις επόμενες γενιές», τονίζει.

Το ντοκιμαντέρ, το οποίο επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Κώστας Μπλιάτκας και σκηνοθέτησε ο Γιάννης Σανιώτης, παρουσιάζεται την Παρασκευή, 27 Απριλίου, στις 7 το απόγευμα, στο δημαρχείο Πανοράματος, στο Αμφιθέατρο Σταύρος Κουγιουμτζής. Σε μια εκδήλωση γεμάτη ιστορία, εικόνες από το παρελθόν, αλλά και το σήμερα του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη.