Ιταλία: Τελευταίο υπουργικό συμβούλιο για τον Ρέντσι, σενάρια για Πάντοαν

Το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Ρέντσι θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 6:30 το απόγευμα. Θα ακολουθήσει μετάβαση του Ιταλού κεντροαριστερού πρωθυπουργού στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, για την επίσημη υποβολή της παραίτησής του.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ, σε σύντομη γραπτή δήλωσή του, ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα υπογραμμίζει: «Υπάρχουν γεγονότα και δεσμεύσεις και οι θεσμοί πρέπει να εγγυηθούν τον σεβασμό τους, προσφέροντας απαντήσεις στο ύψος των περιστάσεων». Σε πρώτη ανάγνωση, η δήλωση αυτή φαίνεται πως δείχνει ότι ο Ιταλός πρόεδρος δεν προσανατολίζεται στην άμεση προκήρυξη βουλευτικών εκλογών.

Στο μεταξύ, στην απουσία του Ιταλού υπουργού Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν από το σημερινό Eurogroup αναφέρεται η εφημερίδα La Repubblica. Στην συνεδρίαση των υπουργών Oικονομικών της Ευρωζώνης, την Ιταλία εκπροσωπεί ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Oικονομικών της Ρώμης, Βιντσέντσο Λα Βία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η απουσία αυτή οφείλεται στην επικείμενη παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι και της κυβέρνησής του, αλλά και στο ότι ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα θα μπορούσε να αναθέσει ακόμη και σήμερα εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης. Ως γνωστόν, δημοσιογραφικές πληροφορίες φέρουν τον Πάντοαν να συμπεριλαμβάνεται στους επικρατέστερους υποψήφιους για την πρωθυπουργία.