Κ. Νοτοπούλου: Μπροστά οι νέοι για μια Θεσσαλονίκη συμμετοχική, δίκαιη και αλληλέγγυα

Στον ανοιχτό διάλογο μεταξύ υποψήφιων δημάρχων που διοργάνωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Θεσσαλονίκης συμμετείχε η υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκη με την παράταξη “Θεσσαλονίκη Μαζί” Κατερίνα Νοτοπούλου. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στον συμμετοχικό σχεδιασμό για να φτιάξουμε την πόλη που θέλουμε και τόνισε πως το στοίχημα των δημοτικών εκλογών είναι αν οι νέοι και οι νέες θα βγούμε μπροστά για να φτιάξουμε τη Θεσσαλονίκη μία πόλη συμμετοχική, δίκαιη και αλληλέγγυα.

Μιλώντας για την σχέση των νέων με την πόλη η Κ. Νοτοπούλου αναφέρθηκε στα πολλά βήματα που ήδη έχουν γίνει και που έχουν προετοιμάσει το έδαφος για τη δημιουργία κέντρου νεολαίας. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην ανάγκη να καταγραφούν όλες οι οργανώσεις του δήμου και οι δράσεις αλλά και να δημιουργηθεί ένας χώρος που θα στεγάσει τις οργανώσεις αυτές και που θα τους δίνει τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης και ενημέρωσης του κοινού. Η ίδια μεταξύ άλλων τόνισε “χρειαζόμαστε περισσότερο ελεύθερο χώρο, χρειαζόμαστε ένα καλλιτεχνικό hub, χρειαζόμαστε θερμοκοιτίδες άρα κι άλλους χώρους για νεολαία, θερμοκοιτίδες για start ups” και υπογράμμισε πως “στόχος μας είναι πέρα από τις νέες δομές, οι νέοι να μπούνε στις κοινότητες για να τις δώσουν ζωή και από εκεί σε επιτροπές κατοίκων”.

Σχετικά με την στέγαση των φοιτητών σε συνάρτηση με το A‌i‌r‌b‌n‌b‌, η ίδια εκτίμησε πως “η αυστηροποίηση και τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου σχετικά με το A‌i‌r‌b‌n‌b‌ θα διευκολύνει  την κατάσταση”. Σημείωσε ο δήμος θα μπορούσε να αναλάβει μία μεγάλη πρωτοβουλία με την καταγραφή του κτιριακού αποθέματος της πόλης και να αξιοποιήσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τα διαθέσιμα προγράμματα προκειμένου να δώσει μία σοβαρή λύση στο πρόβλημα της στέγασης των νέων αλλά και των άστεγων. Επίσης αναφέρθηκε στο αποθεματικό περίπου 40 εκατ. ευρώ που υπάρχει στο υπουργείο Παιδείας και το οποίο δίνεται για μελέτες στα πανεπιστήμια προκειμένου να φτιάξουν φοιτητικές εστίες το οποίο, όπως ανέφερε,  είναι αναξιοποίητο και στο πλαίσιο αυτό σημείωσε πως “πρέπει να ξαναδούμε τη διασύνδεση του Δήμου με τους φορείς της πόλης προκειμένου να έχουμε μία ολιστική προσέγγιση, έναν σχεδιασμό και μία τελική λύση”.

Όσον αφορά τις θέσεις εργασίας και το brain drain, η Κ Νοτοπούλου τόνισε πως “ένας δήμος δεν μπορεί από μόνος να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεργίας”, αλλά “μπορεί να παίξει μέγιστο, κυρίαρχο, πρωταγωνιστικό ρόλο στο πώς θα φτιάξει συνθήκες ανάπτυξης σε μία περιοχή”. Εξηγώντας τον τρόπο, ανέφερε πως πρέπει να υπάρξουν σχέσεις συνεργασίας με το πανεπιστήμιο, “οι απόφοιτοι ή οι φοιτητές που δουλεύουν στο πανεπιστήμιο μπορούν να αξιοποιήσουν την τεχνογνωσία, την επιστημοσύνη τους και να προσφέρουν στην τοπική οικονομία”, σημείωσε. “Αυτή τη στιγμή η Θεσσαλονίκη αρχίζει και αποκτά αυτές τις προϋποθέσεις”, συνέχισε φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα και τονίζοντας πως “το θέμα φτάνει πραγματικά στα χέρια μας, πώς οι νέοι θα βγουν μπροστά με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις”.

“Συζητώντας για το ποια πόλη θέλουμε, εμείς αποφασίσαμε να βγάλουμε τις προτάσεις μας για την νεολαία μέσα από focus groups που κάναμε μαζί γιατί ακριβώς πιστεύουμε ότι πρέπει οι ίδιοι να καταγράψουμε τις ανάγκες μας, να σχεδιάσουμε τους στόχους επίλυσης και να διεκδικήσουμε τον τρόπο με τον οποίο την επόμενη μέρα θα τον εφαρμόσουμε” σημείωσε στην τοποθέτησή της. Θεσμοί όπως το δημοτικό συμβούλιο των νέων είναι σίγουρα η βάση πάνω στην οποία θέλουμε να χτίσουμε σημείωσε προσθέτοντας πως “το ερώτημα είναι αν οι νέοι θα αντιληφθούμε ότι πέρα από πολίτες μπορούμε να αναβαθμιστούμε σε ενεργούς πολίτες που πραγματικά θα διαμορφώσουμε τη ζωή μας ολόκληρη”.

Σε σχέση με την παραβατικότητα, η κα Νοτοπούλου επέκρινε τις απόψεις που έχουν διατυπωθεί στον προεκλογικό διάλογο “περί καταστολής και μόνο καταστολής” σημειώνοντας πως “αν κάποιος φαντάζεται μία Θεσσαλονίκη που θα έχει αστυνομία σε κάθε τετράγωνο που θα καταστέλλει, θα είναι μία ασφαλής πόλη, αυτό είναι πολύ μακριά από τα δικά μας τα όνειρα”. “Ειδικά οι νέοι και οι νέες αν κάτι θέλουμε είναι να ζούμε σε μία πόλη ασφαλή αλλά να νιώθουμε και ελεύθεροι” συμπλήρωσε και επισήμανε πως “αυτό προϋποθέτει φωτισμό, προϋποθέτει ζωντανές γειτονιές” και τόνισε την ανάγκη να στρέψουμε το βλέμμα και σε περιοχές που είναι απομακρυσμένες από το κέντρο. “Υπάρχει ένα ζήτημα στο χώρο του πανεπιστημίου, δεν θα συμμεριστώ όμως τις απόψεις ότι τα πάντα είναι ανεξέλεγκτα γιατί η αστυνομία οφείλει να παρεμβαίνει όπου γίνεται διακίνηση ναρκωτικών, αυτό είναι αυτονόητο” ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στο θέμα των αναπλάσεων, η υποψήφια δήμαρχος σημείωσε πως η Θεσσαλονίκη σε τρία χρόνια  θα είναι μία άλλη πόλη χάρη στην απόδοση των πρώην στρατοπέδων Παύλου Μελά στα δυτικά και Κόδρα στα ανατολικά που αποτελούσαν ζητήματα δεκαετιών. “Δύο στρατόπεδα μητροπολιτικού χαρακτήρα που ο δήμος Θεσσαλονίκης πρέπει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο. Δεν τα αποδώσαμε απλώς όμως. Το κρίσιμο ήταν να φροντίσουμε να βρούμε χρηματοδότηση για την αξιοποίηση τους αλλά και έναν φορέα διαχείρισης στον οποίο θα συμμετάσχει και ο δήμος Θεσσαλονίκης” σημείωσε. Παράλληλα αναφέρθηκε σε μία σειρά αναπλάσεων που έχουν δρομολογηθεί όπως στην πλατεία Ελευθερίας, στην πλατεία Διοικητηρίου, το Παλατάκι, το Επτεπύργιο κ.ά. “Για μένα όμως αυτός είναι ένας χάρτης πάνω στον οποίο πάμε να πατήσουμε. Το ερώτημα είναι τι γίνεται πραγματικά με τις γειτονιές, πώς μετατρέπουμε τα αστικά κενά σε αστικά κοινά, πώς οι πολίτες σχεδιάζουν τα έργα τους” τόνισε.

Αναφερόμενη στον Κλεισθένη η Κ. Νοτοπούλου επισήμανε “φέραμε την απλή αναλογική ακριβώς γιατί πιστεύουμε στη δημοκρατία. Γιατί πιστεύουμε ότι οι πολίτες πρέπει να ψηφίζουν, να διεκδικούν τις θέσεις τους και αυτές να αποτυπώνονται όπως πραγματικά είναι, όχι μέσα από ένα καλπονοθευτικό σύστημα”. “Από την μέχρι τώρα εμπειρία μου τα τρία τελευταία χρόνια, διαπίστωσα ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα, στην Θεσσαλονίκη ειδικά, ήταν ότι οι φορείς δεν συνεργάζονταν μεταξύ τους”, τόνισε και πρόσθεσε πως “αν κάτι πετύχαμε ήταν άνθρωποι από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, πολιτικά κόμματα και πεποιθήσεις ή ιδεολογικές αναφορές να συνεργαστούμε για το καλό της πόλης. Άρα ήταν και ένα μεγάλο μάθημα, μία πολύτιμη εμπειρία που κουβαλάω. Ο Κλεισθένης, η απλή αναλογική δίνει την δυνατότητα συνεργασίας και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το ενισχύσουμε και να το μεταφέρουμε και στις γειτονιές. Όπως επίσης δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα σε μία δημοτική αρχή να στηρίξει και οικονομικά τις αποφάσεις των κοινοτήτων”.

“Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται μπροστά σε έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο, έναν κίνδυνο οπισθοδρόμησης και φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι από εσάς ακούγοντας όλους εμάς να συνομιλούμε με άλλες χροιές, άλλους τόνους αλλά επί των προγραμματικών θέσεων στην ουσία να συνομολογούμε σε βασικά ζητήματα θα αναρωτηθείτε -όπως αναρωτιέμαι και εγώ- γιατί δεν ενώσαμε νωρίτερα δυνάμεις προκειμένου η Θεσσαλονίκη να παραμείνει προοδευτική. Θεωρώ ότι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης αντιλαμβάνονται το διακύβευμα και θα τις ενώσουν”, κατέληξε η Κ. Νοτοπούλου.

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...